• Agresszív gyermek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Udvozlom! Koszonom,hogy idot szan a kerdesemre,mert nagyon aggodunk mar kisfiunk viseledese miatt.Sok hirt,kerdest-valaszt olvastam mar el ebben a temaban,ami persze raebresztett,hogy nem csak mi kuzdunk hisztis-agressziv gyermekkel,hanem mas szulok is.Persze ez meg nem nyugtatott meg bennunket. Elso gyermekunk Benedek,okos es alapjaba veve jofiu.Hangulatatol fugg es kornyezetetol.Fontosnak tartom elmondani,hogy 2 eve ingazunk Mo es Anglia kozott,mert a ferjem itt kint dolgozik,jelenleg en is munkat keresek,es idegesebbek vagyunk az atlagos napoknal,amit yudunk,hogy hatassal van Benire is.Sajnos en nem szeretek kint lenni,mert mindenunk _csalad,barat,haz.._Mo-on van es nehez elszakadnom.Sokan vannak,akik nehezen valnek el az otthonuktol.Eddig minden 2 honapban max 3. hazamentunk feltoltodni,de most csak karacsonykor tudunk menni.Szept eleje ota vagyunk kint ujra, es nagyon nehez volt az atallas.A legnehezebb eddig.Kozben fiunkat beirattuk az itteni oviba,jol is indult minden,csak heti 2x delelott,mert nagyon draga.Szepen beszokott,mostmar eszik is,de kedden odacsapott az egyik ovoneni arcara.Sajnos nem voltam ott,es nem tudom mi tortent igazan.Mar felelk ujra bevinni,hogy mi lesz.Tudni kell,hogy Beni ha faradt,akkor csapkod,felporog,ideges.O nem a bealvos tipus.Gondoljuk ez lehetett,meg kicsit beteg is volt.Eddig ez nem fordult elo sosem.Azota valtozott a viselkedese,olyan agressziv,ujra ellentmondo,hisztis,ha nem sikerul neki vmi,akkor veri magat,eldobja a jatekot.Igyekszunk nyugodt szavakkal,olelessel,puszival..stb nyugtatni,ami nem mindig sikerul.Az utcan is ha olyanja van,szalad vki fele,vagy elotte allnak,mar nyujtja a klabat,hogy megrugja,meg mondja,hogy nekimegyunk...Sajnos nem ertjuk,mert a napirendunk megvan es ugy erzem sokat foglalkozom vele,tanitjuk az angolt is,jatszunk,meseolvasas,epites,rajz,ragasztas...stb.Ha hisztis van,altalaban otthagyjuk vagy beviszem a szobaba,ha megnyugodtal,nyugodtan gyere ki!Varunk! Rengeteg mozgasigenye van,amit minden de es du igyekszunk kielegiteni.Most nagyon tanacstalanok vagyunk,mi lehet vele,mi lenne neki a legjobb. A nyarat otthon toltottuk a hazunkban,nem volt vele semmi gond.Minden szuper volt. Kerem,hogyha tud,segitsen nekunk.Varjuk valaszat!!!Elnezest a hosszu levelert. Koszonettel

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! Természetes, hogy aggódik kisfiáért, és örülök, hogy tanácsot kér. Valóban nincs egyedül problémás viselkedésű kisgyermekkel. A kicsik minden számukra megterhelő változásra reagáhatnak valamilyen féle viselkedésváltozással, vagy akár testi tünettel. A magatartás ilyenkor lehet agresszív, vagy éppen bezárkózó, depressziós jellegű. Részletes vizsgálat nélkül pontosat nem tudok mondani, csak valószínűsítek. Ha jól vettem ki leveléből, akkor az eddigi rendszeres hazajárás most ritkult, ez is lehet a probléma kiváltója. Azt is jó lenne tudni, hogy pontosan mi történt az óvódában, de lehet erre nem kapunk választ. A gyermekek igen érzékenyen "tudják fogni" szüleik lelkiállapotát, melyre szintén reagálnak valamilyen módon. Önt is megviseli a külföldi élet, és a mostani ritkább hazautazás, ez is kiválthatta a viselkedést. Fontos, hogy beszéljék meg vele, hogy nem szabad verekedni, mert az másnak fáj, hozhatnak példát is, hogy ha neki fáj valami, az milyen rossz. Azt is mondják, hogy ezzel nem lehet a dolgokat megoldani, és ügyeljenek arra, hogy ilyen viselkedést sehol ne lásson (tv-ben sem, ez is lehet kiváltó ok). A helytelen viselkedéssel sose érje el célját, ehhez mindenképpen következetesen ragaszkodni kell. Mindig szóljanak rá, javítsák ki. Mutassák meg neki, hogyan kell viselkedni, mire hogyan kell reagálni, és ha azt teszi, akkor dícsérjék hangosan, kapjon puszit, simogatást, bizonyos hosszabb idő eltelte után esetleg kisebb ajándékot. Emellet beszéljék meg azt is, hogyan fog életük alakulni, és ennek okát számára érthető módon magyarázzák el. Ha mindez nem segít, akkor javaslom gyermekpszichológus megkeresését.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. október 14., 15:34; Megválaszolva: 2010. október 15., 14:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: