• Nincs jelen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét kérni. Kisfiam óvodai viselkedése a legjobban úgy jellemezhető, hogy "nincs jelen". Állításuk szerint nem érti a feladatot, nem pakol, stb. Az óvónő is ezt mondja, és az én "kukucskálásom" is ezt támasztja alá. Már sokadik helyen vagyunk, és mindenhol szemrehányásokat ontanak ránk, hogy a gyermekem, és csak ő, nem illeszkedik be a közösségi életbe. Tanácstalan vagyok, mert tudom, hogy a fiam nagyon szófogadó, én pedig a szemrehányáson kívül szakszerű segítséget vagy tanácsot nem kapok, és egyre szomorúbb vagyok. Különösen, mert a "nincs jelen" jelenség haza is begyűrűzött, és már néha azon gondolkodom, vajon hall-e engem a kisfiam. Róla annyit tudok elmondani, hogy nagyon intelligens, mély érzésű, érzékeny, segítőkész, nagyon jó gyerek. Egyedül nevelem, nagyon kicsi de nagyon szerető családban él, nagyon sok gondoskodást és figyelmet kap, feladatot is. Rengeteg helyre viszem, sokat foglalkozom vele, ennek ellenére én is úgy látom, ha tanítani akarom (pl. ceruzafogás), vagy egyszerű kérdéseket feltenni, azonnal "lefagy". Mintha stresszelné a tanulás vagy a teljesítmény, pedig csak a ceruzáról van szó, ami amúgy "jó buli". Az agresszió formáit nem ismeri, és nem is gyakorolja, kezdetben volt ebből az óvodákban gond, elvették a játékait, stb., sokat szomorkodott. Tanítottam, hogy védje meg azt, amilye van, akkor meg "furcsán" néztek rám mások, hogy na de a játék megosztása...?! Szeretném a lelki egészségét megőrizni, később jó iskolába íratni, stb. Nem tudom, kihez fordulhatnék, mivel az óvónők ellenségesek (mostanában nem divat, hogy az óvónők szeretik, megölelik, mosolyognak a gyerekre?), viszonyítási alapom nincs, testvére, vagy nagy családunk nincs. Kérem, segítsen értelmezni, mit jelent a "nincs jelen" fogalma és ön szerint merre induljak tovább. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! Mindenképpen fontos volna, hogy felkeressenek egy gyermekpszichológust, aki személyesen is látja a kicsit, elvégeznek együtt néhány játékos tesztet, gyakorlatot, amiből pontosabban meg lehet határozni, hogy vajon mi is zajlik ilyenkor a kisfiában. A megoldáshoz vezető út ugyanis nagyban attól függ, hogyan határozzák meg a problémát, mitől alakult ki az Ön által leírt viselkedés. Egy ilyen szakemberrel történő személyes konzultáció során lehetőség kínálkozik a családi helyzet, a gyermek nevelkedésének olyan tényezőinek felderítésére is, melyek még közrejátszhatnak a problémában. A leírtak alapján nincsen egyértelmű magyarázata a kicsi viselkedésének, de egy gyermekpszichológussal történő személyes találkozó lehetőséget biztosít a pontosabb probléma meghatározáshoz! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. október 07., 10:12; Megválaszolva: 2010. október 08., 14:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: