• Válás-gyerek-új szereplő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WebBeteg! 10 éves együttélés után júniusban elköltöztem otthonról. Előtte megbeszéltük a feleségemmel, hogy megismerkedtem valakivel, és mivel ez szerintem nem ok, hanem következmény, azaz a házasságunk szerintem nem menthető, vele szeretnék élni, és ez a döntésem végleges. Van egy 3 éves lányunk és egy 5 hónapos fiúnk. Szerda délutánonként mindkét gyerek velem van, vasárnap egész nap a lányommal vagyok. Előtte elmondtuk a „nagylánynak”, hogy el fogok költözni, ez nem ő miattuk van és azért rendszeresen fogunk találkozni. Egy ideig úgy tűnt, szépen, fokozatosan feldolgozza a helyzetet, mostanra viszont úgy néz ki, nem tekinti véglegesnek, azt várja, minden visszaáll a régi rendbe. Mindehhez hozzátartozik, hogy bár ügyvédi megállapodásba belemenni, válni nem hajlandó a feleségem. És kifejezetten nem engedi, hogy a gyerekek találkozzanak apa kedvesével, mondván a kislány még nem dolgozta fel a helyzetet és nem tenne neki jót egy új szereplő, aki a gyerek nyelvén egyébként ki is? Azt mondja, majd ha az új kapcsolatból lesz gyerek, akkor mutassuk be, mint az új tesó anyukája. Nem tudom, hogyan lehetne egy 3 évessel megértetni, hogy ez a helyzet végleges, és nem tudom, egyébként valóban károsan hatna-e rá, ha találkozna a kedvesemmel? Válaszukat várva, tisztelettel: EgyApuka! (Tudnának ajánlani gyakorló gyerekpszichológust, akihez el lehetne menni a nagylánnyal?)

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Apuka! Teljesen természetes reakció a kicsi részéről, hogy még reménykedik abban, hogy anyut és aput újra együttlátja. Ez még egy jó ideig így is lesz. Ha esetleg vannak még közös programok, ahol együtt a volt család, akkor ez a remény csak még erősebben él benne. Úgy tűnik, a volt felesége sem tudja a helyzetet feldolgozni. Ha a feleségének ez fontos, akkor hagyjon neki is időt, hogy megszokja ezt az új felállást. Az szereplő lehet az apu barátja, haverja, hiszen a fiúknak nem csak fiú barátai vannak, hanem lány barátaik is. A fokozatosság nagyon fontos, nyugodtan ismerkedhet a hölggyel a kislány, de csak miután már az anyuka is hozzájárulását adta. A kicsinek nem lesz ettől semmi baja, de először fontos, hogy csak mint jó barátot mutassa be neki, így nem fogja benne a mama riválisát látni. A gyermekpszichológus, akit ajánlani tudok: Dr.Szamosi Éva, elérhetőségét az www.artcom.hu oldalon találják. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. szeptember 28., 13:51; Megválaszolva: 2010. október 01., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: