• Fizetős vagy OEP támogatott

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves orvosok! - 8 éve kezelnek "depresszióval", ezen idő alatt két nagyobb, sürgősségi beavatkozást is igénylő pánikrohamom volt. Idáig napi 2x Aurorig 300 mg és 3x Rivotril 0,5 mg gyógyszert szedtem. Sajnos Pszichoterápia nem ajánlották fel (nem részletezném). Tegnapi vizygálat során az Aurorix szedését azonnal leállította az orvos és mai naptól 1x Cipralex 10 mg szedését állította be, Rivortil átmenetileg maradt. - Egy hónappal ezelőtt egy nagyobb rohamom volt és a szomszédom kihívta a mentőket, a mentő a belgyógyászatra szállított angina pectoralis miatt. A EKG elváltozást, kóros folyamatokat nem mutatott ki, a vérnyomás 145/75 hgmm., pulzus 120/min, mely a három napos megfigyelés alatt normalizálódott 120/75 hgmm, 74/min, EKG és szívenzimek nem utalnak kóros elváltozásra. - Az évente végzett labor és más kontroll vizsgálatok semmilyen betegség, elváltozásra nem utalnak, laboratóriumi leletek szerint a vér és vizelet vizsgálatok értékei, a referencia érékek között vannak. Minden egyéb betegség kizárva. Az pszichiáter pszichoterápiát javasolt, ugyan azon intézmény keretein belül, melybe hozz is járok. Elmondta, hogy úgy történik itt is, mint Angliában (nem érte mi a jelentősége ennek) azt is, hogy a pszichoterápia kevés kivétellel fizetős. De nekem fizetős. Mivel tudtam, hogy a gyógyszer ellett pszichoterápia lenne alkalmas a betegség gyógyítására, így szívesen elmentem volna kezelésre, de fizetni nem tudok érte. Így eddig ezért nem történt meg az elmúlt 8 év alatt. Tehát, pszichoterápia létezik OEP támogatással vagy nem? És a beutalót ebben az esetben a Pszichiáter vagy a háziorvos írhatja? Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Pszichoterápia elérhető magánpraxisokban, illetve pszichiátriai szakrendelőkben is, mely a társadalombiztosítás által finanszírozott. Ehhez szükséges pszichoterápiát végzett szakember, ezért nem mindegyik szakrendelőben elérhető. Mivel kevés az ilyen szakember, ezért kicsi a kapacitás, ezért előfordulhat, hogy bizonyos betegszám felett már nem tudnak aktuálisan több pácienst fogadni. Mivel pszichiátere ismeri pszichés állapotát, ő tudja tovább irányítani pszichoterápiára, illetve ő tudja pontosan megmondani, hogy hol érhető el.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. szeptember 22., 11:21; Megválaszolva: 2010. szeptember 23., 18:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: