• Nemi vágy csökkenése stressz hatására

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 35 éves leszbikus nő vagyok, 2 éve élünk együtt a párommal. Szexuális együttléteink viszonylag sűrűn vannak, de 4 hónapja kizárólag az én örömömre.Fantasztikus vele, odaadó, figyelmes, szenvedélyes, de nagyon megvisel lelkileg, hogy nem viszonozhatom. Azt mondta, ha lelki problémája van, nem kívánja a szexet. Munkahelyi konfliktusai voltak, 3 hete új helyen van, rengeteget dolgozik, nagyon stresszes. Magamban kerestem a hibát: Nem vagyok elég vonzó? Talán kiábrándult belőlem? Beszéltünk róla, kérte, hogy legyek türelemmel, minden rendbe fog jönni, nagyon szeret, nem akar elveszíteni. Az lenne a kérdésem, hogy a sok stressz csökkentheti a nemi vágyat?Szeretném viszonozni azt a sok örömet, amit kapok. Hogyan segíthetem Őt? Válaszát előre is köszönöm! Éva

        Ujpál Zsófia válasza a szex témában

        Kedves Éva! A sok stressz, illetve bármi, ami nagyobb igénybevételt jelent a személyiség számára, csökkentheti a nemi vágyat, és ez mindkét nem esetében így van. Az érzelmi rendszerünk nagyon szoros kapcsolatban áll a hormonális rendszerrel, és például stressz hatására bizonyos hormonok szintje is megváltozik a szervezetben. Az Ön reakciója is teljesen természetes, ilyenkor hajlamosak lehetünk magunkra venni a dolgot, magunkban keresni a hibát, különösen, ha az önbizalmunk, önértékelésünk nem annyira stabil. Legyen türelmes, ne tegyen még nagyobb lelki terhet a vállára, hiszen ezzel csak rásegít az amúgy is magasabb stressz szintjére. A munkahelyi változások nehezebb időszakában helyezzék a hangsúlyt a lelki kapcsolatra, és a szexuális életük is vissza fog állni a megfelelő működésére. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. szeptember 15., 15:11; Megválaszolva: 2010. szeptember 19., 12:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: