• Szobatisztaság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kisfiam 5 éves valami történt vele mert nem hajlandó a vécébe kakilni. Mindig is nehezen ment a kakilásunk mert allergiás több dologra is. Ritkán van neki , de eddig nem volt gond. Nemrég viszont történt valami azt mondja fél , hogy beleharap a fenekébe valami. Azóta ott tartunk ,hogy inkább egyáltalán nem kakil csak ne kelljen a vécére ráülni. Próbáltuk újra kezdeni a bilivel és azt is , hogy menjen a kisgagyába ,csináltunk kis vécét is de sehogysem sikerül újra rászoktatni. Előre is köszönöm tanácsát

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Gyakori, hogy az idejekorán szobatisztaságra szoktatott gyerek a későbbi években ismét bepisilőssé vagy bekakilóssá válik. Hasonló mechanizmus alapján jöhet létre a székrekedés problematikája. A gyerek az erőszaknak ellenállva visszatartja székletét. A megkeményedett székletet azonban már nem tudja kipréselni, mert fáj, ezért még inkább visszatartja. Az ő fejében ez akár összekapcsolódhat egyfajta veszéllyel is, „valami beleharap a fenekébe”. A bilire, illetve wc-re szoktatást sosem szabad erőltetni, és nem is kell, hogy a család központi témája legyen! Ez legyen „magánügy”, az intimitás része. Ez lehet a dac jele is, és minél inkább erőltetik, az annál nagyobb dacot vált ki nála. Ha a bili működik, akkor legyen az a kakilás helyszíne. Előbb-utóbb ő maga fogja érezni, hogy a nagy fiúk a wc-be kakilnak, el fogja kezdeni érdekelni a dolog. Az pedig, hogy a kisgatyába megy, az pedig szintén őt is el fogja kezdeni zavarni. A szobatisztaság általában magától kialakul, azonban ha bármilyen erőltetést érez a kicsi, annál jobban ellenáll. Hagyja most kicsit, hogy úgy cselekedjen, ahogyan ő szeretne, a kakit dicsérje meg, örüljön neki, de ha nincs, az ne legyen téma! Ha hosszabb ideje fenn áll a jelenség, akkor érdemes családterapeutához, vagy gyermekpszichológushoz fordulni! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. szeptember 11., 12:14; Megválaszolva: 2010. szeptember 17., 10:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: