• Nárcizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Címzett! A nárcizmusról szóló cikkben leírtakat régóta tapasztalom a társamon. Természetesen a pszichológiai témák szerinte hülyeségek. Nagyon nehéz mellette élni. Évek hosszú sora áll mögöttünk, és kitartóan törekszem arra, hogy kapcsolatunk normális legyen. A legtöbb, amit elértem, hogy én jobban elviselem a helyzetet, és magammal is többet törődöm. A szakértő mit javasol?

        WEBBeteg szakértő válasza a nárcizmus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Úgy gondolom, a feltett kérdésre már maga is sejti a válaszomat. Sajnos kevés a rendelkezésre álló információ, és jó lenne meghallgatni a másik felet is, de maradjunk az ön által leírtaknál, és a nárcizmusnál, mint feltételezett problémánál.

        Maga a kifejezés Sigmund Freud-tól ered. A nárcisztikus ember saját személyiségét mások fölé helyezve imádja, gyakran dominanciára törekszik.

        Az ilyen személy ritkán rendelkezik az empátia képességével, nem meglepő tehát, amit Ön is ír, hogy társának nincs "betegségtudata" és teljesen elutasító az Ön problémáját és a megoldás keresését illetően.

        Sajnos ez utóbbi elutasítás miatt a külső terápiás segítség lehetősége így csekély. A nárcizmus nem hagyományos értelemben vett betegség, amire otthon is szedhető gyógyszer van, hanem személyiségjegy, azaz inkább helyzetnek, állapotnak nevezném. A betegséget lehet gyógyítani, a személyiségjegyeket viszont maxmimum lassú, kitartó munkával, adott esetben családterápiás kezelések sorozatával lehet csiszolni, és csak csiszolni!

        A realitás az, hogy a döntés az Ön kezében van. Mérlegre kell tennie kapcsolatuk pro és kontra érveit, mert biztos vagyok benne, hogy az együtt töltött évek alatt sok örömmel is megajándékozták egymást. A párja alapszemélyisége adott, ennek a gyökeres megváltozásában reménykedni önámítás, maximum bizalmas kapcsolat esetén egy-egy konkrét vitás szituációt tudhatnak rendezni, megbeszélni. Ha az alapos és nem elhamarkodott mérlegelés eredménye negatív, párját így nem tudja elfogadni, akkor sajnos el kell gondolkozni a kapcsolatból kilépés lehetőségén és esélyein is.

        Ebben az esetben sajnos hatványozottan igaz a népi mondás: "Vagy megszoksz, vagy megszöksz".

        Üdvözlettel:

        Dr. Dinya Zoltán

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-03-25 11:18:47; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:49

        Tudjon meg többet: nárcizmus
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Bipoláris depresszióval diagnoztizáltak, jelenleg Seroquelt szedek 75 mg-t naponta, babát szeretnénk a párommal. Azt szeretném kérdezni, hogyha állapotos leszek ajánlott e a gyógyszer szedés folytatása és esetleg milyen mentálhigiénés...
        Kedves Piroska! Kislányom májusban lesz 7 éves és még most is óvodás(2014 szeptemberében kellett volna kezdeni az iskolát), mert az óvónők és az én véleményem alapján is sokat fejlődik még szeptemberig mire iskolába fog menni. A...
        Tisztel Kovács Piroska! Nem tudom hová tegyem az érzésemet, 16 éves lányom naplóját megtaláltam, amiben benne volt,hogy a barátnőjét szereti, találkoztak, fogták a kezüket,megpuszilták egymást. Ez csak párszor,mert nagy a távolság. Soha...
        Kedves Doktornő! Az államvizsgára készülök, emiatt nagyon sokat szorongok, a szívem gyakran szúr,ill. a fejem van hogy hátul nagyon fáj vagy zsibbad. Ha bármilyen rendellenes tünetet észlelek magamon, még jobban megijedek és rágörcsölök,...
        Kedves Piroska! 19 éves, rendszeresen, versenyszerűen sportoló, egészségesen élő lány vagyok, eddig nem volt gondom az emésztőrendszeremmel. Az elmúlt hónapokban azonban elég sok stresszes helyzettel kellett megbirkóznom, és ezek eléggé meg...
        Van nekem egy szép szőke kék szemű 180cm -es 17 éves fiam.nem azért irom hogy szép mert az enyém,valóban egy szép száll fiú.Iskolában és itthon is jó magaviseletű.Nem épp csendes természet,legalábbis itthon nagyon humoros, jókedvű.A...
        Kedves Doktor No! Azzal az aggodalommal fordulok onhoz, hogy idosebbik fiam (7eves) sulyosan autista, kis fiam 20 hoanpos 1 eves koraig teljesen korahoz illoen fejlodott mint mozgasban mint beszedben, szellemi fejlodesben. 1 eves kora utan a figyelme...
        Üdvözletem! Bizonytalan vagyok abban, hogy valós e a félelmem,de az utóbbi időben(kb 2-3hónapja) szinte teljesen elvesztettem a tudatom ingerfelfogó képességét,valamint étvágytalansággal és nagyon erős éjszakai izzadással küzdök. Úgy...
        Tisztelt doktor no, aval a panasszal fordulok onhoz, hogy egy ideje minden nap rosszul vagyok. Mar tobbszor is megjartam a surgosegit,EGK-t, ultrahangot csinaltak a szivemrol es semmi szervi elvaltozas nincs minden rendben van, legzesprobat es tudorontgent is...
        Tisztelt Doktor Nő! 2007 és 2008 között vesztettem el szüleimet, ahol édesapám öngyilkossága után pánikbeteg lettem. Igen szépen beállítottak nekem Velaxint illetve Sanax 0,5 mg 3*1-et. Sajnos 2011-től elkezdtem alkoholt fogyasztani és ebből...
        Tisztelt doktornő! A problémám a következő lenne. Társaságban, emberek között nem érzem jól magam a bőrömben,rettegek az emberektől.Félek tőlük, attól hogy mit gondolnak rólam, ha nevetnek akkor mintha rajtam nevetnének.Nagyon kínossan...
        Tisztelt Doktor Nő! Az elmúlt 3, 4 napban állandó hangulat ingadozásaim vannak, nagyon fáradékony vagyok, mindig csak aludnék. Férjemmel céget vezetünk és ezen napok előtt nagyon bonyolult papírokat kellett kitölteni, nagy agymunkával járt....
        Kedves dr. nő Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy pár hónappal ez előtt észrevettem magamon, hogy különböző dolgokat bebeszélek magamnak. A fejemben alkotok egy történetet bizonyos eseményekről, amik nem történtek meg, csak valamiből...
        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben váltottam gyógyszereket. Jelenleg kb. egy hete szedek napi egy Depakine Chrono 500mg,Citapram 20 mg,iletve Concor cor 0,25 mg, és este Olanzapin Teva 5mg. A tájékoztatóban olvastam, hogy súlygyarapodásra...
        Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita ! Endokrinológus orvosom teljeskörű pajzsimirgy kivizsgálás részeként küldött pszichiátriai vizsgálatra. Egyszerű bezsélgetésre számítottam,de a rendelőben többünket órákig várakoztattak. Ami megszokott...
        Tisztelt Doktornő!! Mostanában eléggé idegesnek érzem magam,éjszaka nehezen tudok aludni,napközben szem fölötti fejfájás,szédülés,kar,lábzsibbadás, gyomorban furcsa érzés,és mindig száraz a szám.eléggé zavaró.xanax sr.t szedek reggel...
        edesapám meghallt és nem tudom fel dolgozni nem tudom el engedni mindig az öngyilkoságon jár az eszem nagyn sokszor hallgolat válozásim vannak sokat vagyok szomoru és nagyon sokat idegeskedet kérem segicsen nekem nagyon hállás lennék előre is...
        Tisztelt Doktornő! Már kisgyerekkorom óta egy visszatérő probléma gyötör. Mániákus módon időről-időre felidézem a múlt általában jelentéktelen (néha fontosabb) eseményeit és azok részletein rágódom. Ha egy konkrét részlet (pl. 3...
        Kedves Doktornő! Több éve szedek Venlafaxin tablettát,de ezt a gyártmányút először. Reggel veszek be egyet.Ma este a székletemben 2db.érdekes dolgot vettem észre.Tünődtem mit ehettem,de ezek a ma és előtte bevett Venlafaxin volt.Teljes...
        Kedves Dr. Pálvögyi Rita! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a páromnak van-e idegi alapon valamilyen betegsége? Forduljunk-e orvoshoz? A történet a következő: A párom ha valami nem úgy történik,ahogy ő szeretné, például nem bújok...