• Nárcizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Címzett! A nárcizmusról szóló cikkben leírtakat régóta tapasztalom a társamon. Természetesen a pszichológiai témák szerinte hülyeségek. Nagyon nehéz mellette élni. Évek hosszú sora áll mögöttünk, és kitartóan törekszem arra, hogy kapcsolatunk normális legyen. A legtöbb, amit elértem, hogy én jobban elviselem a helyzetet, és magammal is többet törődöm. A szakértő mit javasol?

        WEBBeteg szakértő válasza a nárcizmus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Úgy gondolom, a feltett kérdésre már maga is sejti a válaszomat. Sajnos kevés a rendelkezésre álló információ, és jó lenne meghallgatni a másik felet is, de maradjunk az ön által leírtaknál, és a nárcizmusnál, mint feltételezett problémánál.

        Maga a kifejezés Sigmund Freud-tól ered. A nárcisztikus ember saját személyiségét mások fölé helyezve imádja, gyakran dominanciára törekszik.

        Az ilyen személy ritkán rendelkezik az empátia képességével, nem meglepő tehát, amit Ön is ír, hogy társának nincs "betegségtudata" és teljesen elutasító az Ön problémáját és a megoldás keresését illetően.

        Sajnos ez utóbbi elutasítás miatt a külső terápiás segítség lehetősége így csekély. A nárcizmus nem hagyományos értelemben vett betegség, amire otthon is szedhető gyógyszer van, hanem személyiségjegy, azaz inkább helyzetnek, állapotnak nevezném. A betegséget lehet gyógyítani, a személyiségjegyeket viszont maxmimum lassú, kitartó munkával, adott esetben családterápiás kezelések sorozatával lehet csiszolni, és csak csiszolni!

        A realitás az, hogy a döntés az Ön kezében van. Mérlegre kell tennie kapcsolatuk pro és kontra érveit, mert biztos vagyok benne, hogy az együtt töltött évek alatt sok örömmel is megajándékozták egymást. A párja alapszemélyisége adott, ennek a gyökeres megváltozásában reménykedni önámítás, maximum bizalmas kapcsolat esetén egy-egy konkrét vitás szituációt tudhatnak rendezni, megbeszélni. Ha az alapos és nem elhamarkodott mérlegelés eredménye negatív, párját így nem tudja elfogadni, akkor sajnos el kell gondolkozni a kapcsolatból kilépés lehetőségén és esélyein is.

        Ebben az esetben sajnos hatványozottan igaz a népi mondás: "Vagy megszoksz, vagy megszöksz".

        Üdvözlettel:

        Dr. Dinya Zoltán

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-25 11:18:47; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mirzaten 30 mg gyógyszert szedek este 1 szemet, rivotril 0,5 mg este 3/4 szemet, és atarax 1/2-1/2-1 szemet. Pár napja erős hőhullámaim vannak éjszakánként így az alvás sem megy. Találtam egy gyógynövényes...
        Kedves dr. Nő !Szorongásos ,pánikos,középsúlyos depressziót állapított meg a szakorvos nálam. Floxet 20 mg ssri antidepresszánst írt fel. Elfelejtettem neki mondani , hogy én 3 hétig szedtem a remotiv extra 500 mg-os orbáncfűves kapszulát ,de...
        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Kb. tél vége-tavasz eleje körül elég súlyos szájszárazságom jelentkezett, ami a mai napig egyre súlyosabb és durvább lett/lesz. Mindemellett kb. 1 éve kezdődött el a sűrű vizelés, ami azóta szintén egyre...
        Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita ! 8 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget,agorafóbiát és enyhe-közepes depressziót . 2009 óta szedem a cipralexet. Nagyon sokat segített ez a gyógyszer ,tünetmentes lettem tőle. Viszont utóbbi 8-9 hónapban...