• Nárcizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Címzett! A nárcizmusról szóló cikkben leírtakat régóta tapasztalom a társamon. Természetesen a pszichológiai témák szerinte hülyeségek. Nagyon nehéz mellette élni. Évek hosszú sora áll mögöttünk, és kitartóan törekszem arra, hogy kapcsolatunk normális legyen. A legtöbb, amit elértem, hogy én jobban elviselem a helyzetet, és magammal is többet törődöm. A szakértő mit javasol?

        WEBBeteg szakértő válasza a nárcizmus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Úgy gondolom, a feltett kérdésre már maga is sejti a válaszomat. Sajnos kevés a rendelkezésre álló információ, és jó lenne meghallgatni a másik felet is, de maradjunk az ön által leírtaknál, és a nárcizmusnál, mint feltételezett problémánál.

        Maga a kifejezés Sigmund Freud-tól ered. A nárcisztikus ember saját személyiségét mások fölé helyezve imádja, gyakran dominanciára törekszik.

        Az ilyen személy ritkán rendelkezik az empátia képességével, nem meglepő tehát, amit Ön is ír, hogy társának nincs "betegségtudata" és teljesen elutasító az Ön problémáját és a megoldás keresését illetően.

        Sajnos ez utóbbi elutasítás miatt a külső terápiás segítség lehetősége így csekély. A nárcizmus nem hagyományos értelemben vett betegség, amire otthon is szedhető gyógyszer van, hanem személyiségjegy, azaz inkább helyzetnek, állapotnak nevezném. A betegséget lehet gyógyítani, a személyiségjegyeket viszont maxmimum lassú, kitartó munkával, adott esetben családterápiás kezelések sorozatával lehet csiszolni, és csak csiszolni!

        A realitás az, hogy a döntés az Ön kezében van. Mérlegre kell tennie kapcsolatuk pro és kontra érveit, mert biztos vagyok benne, hogy az együtt töltött évek alatt sok örömmel is megajándékozták egymást. A párja alapszemélyisége adott, ennek a gyökeres megváltozásában reménykedni önámítás, maximum bizalmas kapcsolat esetén egy-egy konkrét vitás szituációt tudhatnak rendezni, megbeszélni. Ha az alapos és nem elhamarkodott mérlegelés eredménye negatív, párját így nem tudja elfogadni, akkor sajnos el kell gondolkozni a kapcsolatból kilépés lehetőségén és esélyein is.

        Ebben az esetben sajnos hatványozottan igaz a népi mondás: "Vagy megszoksz, vagy megszöksz".

        Üdvözlettel:

        Dr. Dinya Zoltán

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2008-03-25 11:18:47; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:49

        Tudjon meg többet: nárcizmus

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Szép napot kívánok! Depresszióval 2014.01.25.-én kórházba kerültem, mert visszhangzott, amit mondtak és vonat hangot hallottam a fejembe, de 1 hónap után kiengedtek. Hetente és kéthetente vissza kell mennem kontrollra, mivel zárójelentést...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő!Tudom hogy fiatal vagyok,de lenne egy kérdésem,azt hogy mi lehet velem.Szomorú vagyok,nem tudok gondolkozni,koncentrálni,iskolába minél rosszabak a jegyeim,egyfolytába fáradt vagyok,fáj a fejem,hasam,hányingerem van,voltunk a...
        Kedves Doktornő/Doktor úr, az én problémám mentális jellegű. 15-16 éves korom óta képzelgek, hallucinálok. Embereket képzelek el, akikkel együtt élek valamilyen kapcsolatban (baráti, párkapcsolati). Beszélnek hozzám, van gondolatuk,...
        Tisztelt Doktornő! Az előző levelemre építve ill. azt folytatva: Nem merek kimozdulni a lakásból,szinte rettegek, hogy szembejön valaki és ez nagyon meg is látszik rajtam!Tünet még, hogy nem merek a velem beszélő szemébe nézni, azaz kerülöm...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 23 éves vagyok, az én problémám gyerekkorra vezethető vissza, ugyanis Tanulási nehézségeim voltak (Diszlexia, diszkalkulia) ezzel kapcsolatosan 2 évente vizsgálatot-szakvéleményt készítettek, de neurológiai...
        Kedves Pszichiáter/Pszichológus! A következő problémánk van: A párom egy ideje kb 2 éve (összesen 4 éve vagyunk együtt), elkezdett úgymond nem megfelelően reagálni bizonyos stresszhelyzetekre. Ez emlékeim szerint úgy kezdődött, hogy a...
        Tisztelt Dr. Úr/Nő! 22 éves férfi vagyok. Ismerkedek egy lánnyal aki 20 éves. Van egy nővére is aki 22. Komolyan szeretném vele vele a dolgokat, de az édesanyja skizofrén. Édesanyját kiskorában többen is megerőszakolták, majd...
        Üdvözlöm! A problémám az lenne, hogy kezd elhatalmasodni rajtam a kényszerbetegség, mindig is voltak furcsa dolgaim, megszámolok mindent, sorba kell raknom a dolgokat, nem tudok választani/döntést hozni stb... De ami mostanság a hatalmába...
        3 hónapja BPPV-t állapítottak meg.4 nap kórházi kezelés cavinton infúzió, betarevin tabletta, valamint frontin alkalmazásával. Azóta már csak a cavintont és a frontint kell szednem.Szeretném elhagyni a frontint is. De félek, hogy enélkül...
        Családom egy tagja 60 éves férfi, akinek gyermekkorában már megállapították, hogy epilepsziás.Személyiségzavaros és az idő előrehaladtával alzheimer kórt diagnosztizáltak nála. Vállalkozást vezet, de nagyon feledékeny, olyan döntéseket...
        A problémám az lenne, hogy nagyon ragaszkodó típus vagyok, és elég rosszul viselem ha nincs olyan férfi az életemben, aki támaszt nyújtana, illetve ha csalódás ér nagyon nehezen tudom feldolgozni. Nem mondható, hogy az idősebb férfiakhoz...
        Kedves Doktornő/Úr! Leírva nem tűnik nagy problémának, de nekem mégis gondot okoz az, hogy fél éve a munkahelyemen megismertem egy fiút és én egy ideje többet érzek iránta, ő azonban azt mondja hogy még élni akar, mert fiatal (24). jóban...
        Szép jó napot kívánok mindenkinek! Szeretnék segítséget kérni, hogy érezte már valaki az alábbit. Az internet deperszonáltságnak írta ezt, de igazából elmagyarázhatatlan az érzés. Pár éve érzem ezt egyik napról a másikra szinte....
        JO napot kivanok. Már kiskoromban megvoltak a jelek arra, hogy en obszessziv-kompulziv betegsegre hajlamos vagyok, de akkoriban meg nem tudtuk es nem is fogalkoztunk evvel. Kb 2007 ben mondta a testverem hogy en OCD -s vagyok, de meg mindig nem fogalkoztam...
        Tisztelt Doktornő! Lányom 24 éves,és lelkileg teljesen összetört az október óta húzódó hol ide-hol oda kapcsolat végére. Egy falat húzott maga köré,nem is költözött haza,hanem egyedül egy ismerős lakásába,munkaszerződése is most...
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz Székesfehérvárról, amely a 33 éves Öcsémnél jelentkezett kb. 2 évvel ezelőtt. Gyermekkorunkban vallási nevelés kaptunk, viszont az utóbbi időben testvérem életében csak a...
        Egy családtagommal,egy 17 éves fiúval kapcsolatban írok,aki korábban soha sem sportolt,és nem ügyelt az étkezésére (főleg tésztákat fogyasztott), néhány(kb. 5-6 kiló) súlyfelesleg lehetett rajta. Jelenleg 189 cm körül lehet, és ehhez kb.67...
        A kérdésem kicsit összetett. A helyzet az, hogy mindketten benne vagyunk a korban, s a párom eljutott oda, hogy szeretne gyermeket. Van viszont valami ami nagyon zavar, s kissé félelemmel tölt el. A helyzet az, hogy a párom édesanyja mániás...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Remélem tud segíteni. A következő összetett problémám lenne. Korábban lézeres látásjavító szemműtéten estem át. Már elég rossz volt a látásom, mindkét szemem közel -7 dioptriás. A műtétet egyszer meg kellett...
        Üdv. aránylag rosszul érzem magam, minta lázas lennék. Gyakorta eszeke tojást fehérjekiegésszítésre, és mostaninak 1-3 adagnak elég erős mintha klór vegyületes vagy valami orvosság íze lenne (egy adag 6-7 tojás fehérje, amit cukorral és...