• Neurózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt! Gyakran szoktam ide irni, de pszichológusnak még nem irtam. Nos, hipochondriám volt, depresszióm és pánikbetegségem ha ki kellett mennem az utcára rosszúl lettem. Voltam pszichológusnál de nem csináltam végig a terápiát. Ez mellé jött az anorexia is ami ismét kiváltotta belőlem a hipochondriát ami egyrészt jó, mivel legalább valahol tudatában vagyok, voltam annak, hogy rossz úton járok. A másik dolog, vagyis a sokadik ami már gyerekkorom óta megvn az a kényszerneurózisom amiken azt hittem urrá tudok lenni de csak egyre rosszbb. Pszichológushoz nem akarok menni mivel tanúltam pszichológiát ( élő példa vagyok arra, hogy az lesz pszichológus akinek magával is valami baja van - félretéve a viccet) és tudom, hogy csak rámutat dolgokra amiket az ember eleve is tud csak nem hiszi el magának. Arra szeretnék választ kapni, hogy hogyn szabadúljak meg ezektől a dolgoktól és éljek egy normális életet. Köszönöm! Üdvözlettel

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Valóban nagyon jó meglátás, a legtöbb pszichológus azért indul el ezen a pályán, mert önmagában van valamilyen megoldandó problémája, önmagunk és mások jobb megértésének pedig egy hatékony útja lehet a pszichológia. A terápia egyik fontos célja, hogy útmutatóul szolgáljon, gondolatébresztő legyen, azonban ennél sokkal többet is tesz, alapjaiban tudja megváltoztatni a gondolkodásmódot, világszemléletet a múlt élményeinek átdolgozásán és a jelen problémák átalakításán, megoldásán keresztül. Pszichológushoz menni nem annyit jelent, hogy elbeszélgetek valakivel a bajaimról. Ez a tisztán verbális módszer sokszor nem nyújt elegendő segítséget, különösen olyan problémáknál, melyek a korai szakaszban, kora gyermekkorban alakultak ki – a preverbális szinten. A tünetek, problémák, amelyekről írt, pedig leginkább koragyermekkori nehézségekre vezethetőek vissza, melyek hipnózis, KIP, NLP és más, módosult tudatállapottal dolgozó módszerekkel nagyon hatékonyan kezelhetőek. És pontosan azért, mert ezek jórészt a tudattalanból táplálkozó problémák, ezért van szükség külső segítségre. Erre a külső segítségre pedig nem azért van szükségünk, hogy valaki ráébresszen azokra a problémáinkra, amelyeket mi is tudunk… hiszen ezek tudatosak voltak addig is. A külső segítségre azért van szükségünk, mert a tudattalan ösvényein nem vezethetjük saját magunkat (hiszen ha ezt meg tudnánk tenni, az már tudatos lenne). E nélkül a tudattalan konfliktusok továbbra is tudattalanok maradnak, és onnan befolyásolják a személyiség működését. A problémái megoldásához ezért mindenképpen azt javaslom, keressen fel egy szakembert, olyat, akinek a módszerei közt megtalálható a hipnózis, KIP is! És ne feledje, a változás nem megy egyik napról a másikra, nagyon fontos az Ön elköteleződése, kitartása is (akár magán úton, akár a terápiában!)! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. augusztus 30., 11:35; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 10:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: