• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20-22 éves koromig nagyon jó alvó voltam, végigaludtam az éjszakát egyetlen megébredés nélkül, 8-9 órán át. 1-2 évvel ezelőtt magánéleti problémák miatt altatót kezdtem el szedni (anélkül, hogy valóban alvásproblémáim lettek volna), amit most már nem szedek. Azonban kb. 1 éve alvászavarokkal küzdök. Megébredek minden kis zajra, utána nem tudok visszaaludni... Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ez a korábban szedett altatótól? Gyógyítható ez valahogy? Nem szeretnék altatóval aludni, szeretnék újra "hétalvó" lenni, mint azelőtt. Lehetséges ez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Diószegi Judit válasza a alvászavar témában

        Kedves Levélíró! Az alvászavar hátterét mindig ki kell vizsgálni és a kiváltó okot kezelni, mely lehet pszichés probléma (depresszió, szorongás), légzőszervi baj, neurológiai, mozgásszervi, urológiai, belgyógyászati eltérések. Az altató nem megoldás. Nem tudom pontosan milyen gyógyszert szedett, mert „altató”-ként eltérő típusú és hatásmechanizmusú gyógyszert is említ a köztudat, de inkább azt tartom valószínűnek, hogy az eredeti kórkép kezelésének hiánya okozza a problémát. Először ki kellene zárni az organikus hátteret, ezért keresse fel háziorvosát. Ha eltérést nem találnak, akkor pedig keressen fel pszichiátert. Emellett fontos a megfelelő alváshigiéné biztosítása: nyugodt, csendes környezet , alvás előtt kerülje az étkezést, élénkítő italok fogyasztását, tv-nézést, számítógép használatot, mert ezek túlzottan éberen tartják.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. augusztus 23., 14:20; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 17:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: