• Kihez fordulhatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szörnyű dologot éltem/éltünk át ma reggel: a 14 éves lányunk közölte , hogy a 21 éves nővére bevett az éjszaka 10db 0,5 xanax-ot.Most alszik és már nem tudom kihez fordulhatnék tanácsért.Az előzményekről röviden: 3 éves volt, amikor elváltam az édesapjától, akkor úgy tünt, nem viselték meg a történtek(zökkenő mentesen zajlott a válás, közös megegyezéssel és azóta is normális a kapcsolatunk az apukájával).4 éves kora óta neveljük együtt jelenlegi párommal,legjobb tudásunk szerint.Mindig odafigyeltünk rá, beszélgetések, lelki és anyagi támasz, szóval, mindig számíthatott ránk. 10 évesen iskola után elszökött, mert 3-ast kapott ,a rendőröknek azt mondta, hogy agyonverjük, azért szökött el. Valóban, kapott szidásokat a rossz jegyekért,mert ezek nem a szellemi teljesítőképességéből adodtak, hanem a lustaságából.Azt sem tagadom, hogy néha a fenekére csaptam, de ahhoz már tényleg nagyon durva dolgot kellett művelnie.Ezek után folyamatosan aggódtam ,hogy merjek-e egyáltalán valamiért szólni és rettegve figyeltem az órát, ha valahova elment.Végül is túl vagyunk a középiskolán, (főiskola csak levelezön ment, de a vizsga nem sikerűlt, nem tartotta be a határidőket, nekünk is hazudott). Dolgozni nem ment el, különbözö kifogások miatt( nem neki való, most inkább nyelvvizsgázni szeretne- de tanulás nélkül!,inkább segít a családi vállalkozásban...stb) Jelenleg ott tartunk, hogy közöltük a tegnap vele, hogy el kell mennie dolgozni és mindenképpen keressen munkát, ugynis a napjai úgy telnek, hogy 11 óra fele felkel, tévézik, eszik, és órákon keresztül játszik valami lövöldözös játékkal a számítogépen, akár hajnalig is. Próbáltuk már korlátozni, de kijátszik bennünket. Normális dolog ez egy 21 éves lánynál? Tegnap miután közöltük ( és elmagyaráztuk, hogy miért), hogy nem játszhat a gépen és keressen munkát - begyógyszerezte magát. Kétségbe vagyok esve, nem tudom hogyan tovább! Úgy kell leélnem az életemet, hogy állandóan rettegek,merjek szólni valamiért? A hétvégén mentünk volna kettesben a párommal 3 napra pihenni( az idén ennyi lett volna), de nem merek, főleg úgy, hogy a 14 éves lányunkkal maradna. Ekkora terhet és felelősséget nem rakhatok a kicsi nyakába. Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, de jött.! Kérem, ha tudnak valamilyen segítseget adni,hogy ilyenkor hova fordulhatok és mi a teendő , nagyon megköszönném!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a pszichés problémák témában

        Tisztelt Kérdező! A probléma valóban szaksegítséget igényel. Mindenképpen beszéljék meg vele, hogy nem kell egyedül a gondokkal megküzdeni és keressenek fel pszichiátriai szakrendelést. Érdemes lenne pszichológiai szaksegítséget is igénybe venni, de az első a pszichiáter legyen. Az öngyilkossági szándék tisztázása a legfontosabb.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. július 19., 11:29; Megválaszolva: 2010. július 19., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: