• Skizofrénia és depresszió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik barátomról van szó, aki hónapok óta egyre mélyebb depresszióba süllyed és egyre furábban viselkedik. Egy nagy céget vezet, ahol nagyon sok a probléma. Teljesen irracionális döntéseket hoz, nem hallgat senkire. Gyakran úgy tűnik mintha minden helyre állna, de aztán kezdődik minden újból. Sokat ordít, csapkod, földhöz vágja az óráját, volt, hogy apró szilánkokra tört egy bögrét, stb. Idegen helyen is a saját törvényei szerint viselkedik, nem érzi, hogy ezt nem illik és nem is érdemes csinálni. A kollégákkal lekezelő, állandóan értekezleteket tart, döntéseket nem képes hozni. Néha teljesen elborul, olyankor igen obszcén is. Éjjelente felkel 2-kor és a számítógépén vállalati modelleket gyárt, újabb és újabb kimutatásokat készíttet. Mindig attól fél, hogy átverik, mindent túlbonyolít és követhetetlen a gondolat menete. Időnként elered az orra vére, szédül, úgy érzi, hogy fel sem tud kelni. Orvosról hallani sem akar. Nem tudjuk, hogy mit tehetnénk, hogy ne legyen tragédia a dolog vége.

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés problémák témában

        Kedves Levélíró! A leírt tünetek megjelenhetnek depresszióban, szorongásos kórképben, ugyanakkor az irracionális gondolatok, paranoia lehet valamilyen pszichotikus betegség velejárója is (súlyos depresszió, mánia, skizofrénia). Pszichiátriai vizsgálat tud csakis pontos diagnózist felállítani és megfelelő kezelést elindítani. Erre mindenképpen szükséges lenne, még ha nem is igazolódik valamelyik kórkép, mert ilyen vezetői pozícióban, stresszhelyzetekben érdemes stresszkezelő technikákat elsajátítani vagy más pszichoterápiát elkezdeni. Ilyen nagy cégeknél szokott pszichológus is dolgozni vagy szokott kapcsolat lenni vele a munkahelyi tréningek kapcsán. Ha a kolléga nem akar orvoshoz menni, akkor kérjék az ő, vagy háziorvosa segítségét.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. július 14., 16:30; Megválaszolva: 2010. július 15., 15:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: