• Egy családtag elvesztése..mélyről jövő érzelmek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszoló! Már írtam korábban azzal kapcsolatban,hogy édesapám áttétes vastagbélrákkal küzd,és nehezen viselem sajnos.Nem a legjobb a viszonyom vele,de mégis mindennap ezen kattogok,és néha néha szorongás tör rám és sírni kezdek csak úgy.Előtte is már küzdöttem érzelmi gondokkal,kb 2 éve magamba zárkóztam,nem beszélem meg senkivel a gondjaim,csak úgy "elvagyok".Nem teremtek kapcsolatot senkivel,keveset járok emberek közé.Egyszerűen nincs kedvem,és néha érzéketlen vagyok,aztán hirtelen túl érzékeny.Távolságot tartok mindenkivel. NEm tudom,hogyan lehetne ismét teljes normális az életem.Most olyan mintha egyik felem haldoklana,és mély magányosságba fullad.Dolgozom,csak ott vagyok emberek között,egyébként mindig egyedül vagyok.Egy két barátommal tartom csak a kapcsolatot mert mindenkit "leráztam".Kérdésem az lenne,hogy Ön szerint érdemes-e pszichológushoz fordulnom?Nagyon megváltozott az elmult 2 évben a személyiségem,anno pasizós,közvetlen,boldog voltam,most teljesen magamba zárkózott. Valamint érdeklődnék,hogy hogyan működik a terápia? A tb támogatja?Hogy találhatok magamnak pszichológust? Miért mondanám el a problémáimat egy idegennek,ha a barátaimnak sem vagyok képes érzelmekről beszélni? Köszönöm válaszát

        Ujpál Zsófia válasza a gyász témában

        Kedves Levélíró! Igen, emlékszem a levelére. Mindenképpen érdemes volna pszichológushoz fordulnia, hiszen most az édesapja problémája fokozott lelki terhet jelent. Így egy pszichológus tudja támogatni Önt ebben a folyamatban is, és a személyiségfejlődésben, személyiségmunkában is segíti. Sokan számolnak be arról az érdekes tapasztalatukról, hogy egy idegennel, egy szakember idegennel mennyire máshogyan lehet beszélni. A pszichológus teljesen Önre figyel, valódi érdeklődéssel fordul a kliens felé, nem alkot véleményt, nem ítélkezik, teljesen semleges. Hogy miért fogja megbeszélni a problémáit egy idegennel, azt nem tudom megmondani, hiszen ehhez ismerni kéne azt, hogy vajon hogyan és miért alakulhatott ki az a távolságtartása, amiről ír. Tehát a miért kérdésre nem tudok válaszolni, abban viszont biztos vagyok, hogy el fogja tudni mondani azokat a dolgokat, amiket talán még a barátoknak is nehéz. A terápia nem tartozik a tb támogatta dolgok közé sajnos. Fel lehet ugyan keresni a kerületi rendelőintézetben pszichiátert vagy pszichológust, de ők vagy csak gyógyszert írnak fel, vagy még esetleg néhány alkalmas konzultációt ajánlanak fel. De a gyógyszer nem megoldás, a néhány alkalmas konzultáció meg csak felszínes problémamegoldást jelent. Ezért mindenképpen érdemes anyagilag is áldozni a terápiára, 6.000 – 7.000 / alkalom között van az átlag költség. A terápia kezdő lépéseként általában a pszichológus és a kliens találkoznak két-három alkalommal, körüljárják a problémát, közösen megnézik, milyen módszerekkel és milyen időtartamban lehet ezt a problémát orvosolni. Ez alatt a néhány alkalom alatt az is kiderül, hogy mennyire tudnak együtt dolgozni. Előfordulhat ugyanis, hogy Ön valamiért úgy érzi, hogy nem jó helyen van, nem tudna azzal az adott szakemberrel dolgozni. Ritka, de van ilyen is. Pszichológuskeresésre pedig a következő honlapot ajánlom: pszichologus.lap.hu, de fordulhat hozzám is bizalommal! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. június 30., 21:46; Megválaszolva: 2010. július 05., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: