• különköltözés a gyerek szempontjából

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő,

        Férjemmel problémáink vannak a kapcsolatunkban, melyek megoldása mellett elköteleződtünk, ugyanakkor úgy gondoljuk, néhány hónapig külön szeretnénk élni. Mindkettőnk véleménye szerint az a jobb a problémáink megoldása szempontjából, ha én költözöm új lakásba. Van egy 3 éves kisfiunk (ősztől lesz óvodás, jelenleg velem van otthon), vele mennék. Az apjával rendszeresen találkozna, és rendszeresen csinálnánk hármasban is programokat. A kérdésem az lenne: mire kell ebben a helyzetben figyelni, hogy a gyerekünk a lehető legkönnyebben dolgozza fel ezt az időszakot, illetve okoz-e az traumatikus hatást, hogy nem mi maradunk erre az időre a régi környezetünkben, hanem új lakásba megyünk? Mivel a házasságunk szempontjából az a jobb, ha én jövök el új lakásba, ezt a megoldást szeretnénk, amennyiben ez nem jelent rendkívül nagy plusz megterhelést a gyereknek.

        Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyereknevelés témában

        Kedves Levélíró!

        Valóban könnyebb lenne a kicsinek, ha a régi környezetében maradhatna. Az elválás önmagában megterheli a kisfiút, az elválás költözéssel együtt pedig ennél jobban. Viszont ha ez a költözés azt jelenti egyben, hogy a szülők így tudnak kiegyensúlyozottabbak lenni, és így tudják a lehető legjobbat nyújtani a gyermeküknek, akkor ezen a nehézségen hamar túl fog lendülni. Hasonló ez ahhoz, amit a válásról mondanak. A válás megviseli a gyermeket. De ha a szülők a konfliktusok és problémák ellenére együtt maradnak, a még jobban megviseli. Tehát ha Önök költöznek, akkor biztosan nehezebben fogja viseli a kisfiú az elválást, de ha a házasságuknak csak rosszabbat tenne, ha Önök maradnának, akkor ezt a kisfiú is megérezné Összességében véve érdemes úgy cselekedniük, ami végeredményben a szülők érzelmi stabilitásához vezet, így tudnak megfelelően a gyermekre is figyelni. Fontos a megfelelő kommunikáció, az ő szintjén mondják el neki, mi történik, és hogy csak kis időre szól ez, akár a nyárral is összeköthetik. Segítségül lehet hívni akár egy mesét is, ahol az elválás, költözés, utazás megjelenik, így feldolgozhatóbbá válik számára. Akár az új lakással kapcsolatban ki lehet alakítani pozitív elvárásokat, új játékok, új játszótér, közeli fagyizó, stb. Fontos ilyenkor azt is hangsúlyozni, hogy nem ő a hibás, kisgyerekeknél ugyanis gyakori, hogy magukra veszik a szülők problémáit, önmagukat hibáztatják az eseményekért (nem viselkedtem jól, ezért kell mennünk, stb.). A közös, rendszeres programokat nagyon jó ötletnek tartom. Biztosítsák arról is, hogy ettől még nem fogja kevesebbet látni aput. Biztosan nehéz lesz mindannyiuknak, kisebb sérülések elkerülhetetlenek, viszont szükségesek a későbbi, nagyobb sérülések elkerülése érdekében!

        Minden jót kívánok!


        Kérdés: 2010-06-03 14:28:26; Megválaszolva: 2010. június 03., 14:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: