• kisgyermekkori agresszivitás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Doktor úr / Nő !

        Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kislányom 1,5 éves, és gyakran, legtöbbször ha dühös, akkor odacsapkod nekünk felnőtteknek, nekem is, aztán csípked, hajamat húzza, karmol stb. Szeretném megkérdezni, hogy ez ebben az életkorban normálisnak mondható, vagy annak a jele, hogy agresszívabb a kelleténél?Hogyan szoktassam le erről?

        Most 2 hete hagytuk abba a szoptatást, már csak délben szopizott, azon aludt el. Egy hetembe telt, mire más módszerrel ugyanakkor és ugyanannyi idő alatt el tudom altatni a következő képpen: A vállamra fektetem, és közben Mozart zenét hallgatunk. Ez egy-két kivétellel működik is, de van, hogy nem akarja odarakni a fejét, úgy kell, hogy lefogjam, mertt másképp nem alszik el, és ha hozzámfér, akkor megint ütöget, csípked stb. Maradjak ennél az altatási módszernél, vagy egyszerűen rakjam be a kiságyba, és hagyjam sírni, időnként bemenni technika? Vagy hogyan altassam el?

        Válaszát előre is köszönöm:

        Tisztelettel:

        ,Eszter

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a viselkedési probléma témában

        Kedves Eszter!

        A szopizás elhagyására a gyermekek különbözőképpen reagálnak. Van, akinél könnyebben megy ez a folyamat, van akinél nehezebben. Mivel, ahogyan Önöknél is ez gyakran az elalváshoz kötött, ezért ez még nehezebb lehet. Ilyenkor a fontos, hogy a szopizás helyett nyújtsunk valamilyen más segítséget a gyermeknek az alváshoz. Az, hogy ez mi, az, teljesen Önre van bízva, a lényeg, hogy megnyugtassa a gyermeket. Különböző altatási és elavást segítő technikák léteznek, a szakemberek ebben nem egységesek. Én személy szerint nem támogatom a ?sírni hagyni? szokást. Nem említi, hogy együtt aludtak-e együtt vagy külön. Ha együtt, akkor először a szopi nélküli alvást kell megszokni és csak utána apró lépésekben következhet a külön alvásra szoktatás. Ha eddig is a kiságyban aludt gyermeke, akkor próbálhatja, hogy beteszi az ágyba, de kezdetben maradjon vele elalvásig, segíthet zenével, énekkel, mesével, simogatással, cumival, esetleg folyadékkal, Önre van bízva. Lehetséges, nem fog könnyen menni vagy egyáltalán nem, akkor egyelőre maradjon nyugodtan az említett megoldásnál. Ahogy említettem nagyon fontos a fokozatos szoktatás, egyelőre a szopizás elhagyása is nehéz a gyermeknek.

        A viselkedést illetően, próbálja elmagyarázni gyermekének, hogy nem helyes, amit csinál (akkor, amikor éppen azt teszi). Mondja, hogy ez rossz dolog, fáj anyának stb. Ha jól viselkedik, dicsérje szóban, tettekben egyaránt, mások előtt is, akik fontosak a kislánynak. A rossz viselkedést ne büntesse, csak következetesen ne hagyja és magyarázza, hogy nem helyes, a jó viselkedést pedig jutalmazza (dicséret). Tv-ben se lásson agresszív viselkedésformákat. A következetességnek meg kellene oldania a problémát.



        Kérdés: 2010-06-01 07:41:31; Megválaszolva: 2010. június 01., 07:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: