• Kognitív zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr / nő!

        Egy kérdést szeretnék feltenni, egy problémával kapcsolatban ami az útóbbi időben kezdett intenzívebben jelentkezni nálam:

        Most is ahogy ezt az üzenetet írom a fejemben enyhe nyomást érzek, jelenleg közép tájékon a homlok magasságában, de ez változó. Nem tudom ez összefüggésben áll-e a mostanában tapasztalt kognitv zavarommal: mintha nehezebben érteném meg az íott / olvasott információkat, nehezebben és lassabban tanulok, még az olvasási sebességem is lelassult jelentősen. A furcsa hogy nem állandó a dolog mintha egyfajta "lassú" és "normál" periódusok váltogatnák egymást a fejemben, és az utóbbi időben a "lassú" periódusok kerültek fölénybe....a munkahelyemről is elbocsátottak 3 hét után mert egyszerűen túl lassan tanultam meg a folyamatokat, és sok hibát is vétettem. Ekor döntöttem hogy kivizsgáltatom magam: elmentem neruológushoz, mivel kb. 10 hónapja már voltam egy CT-n vittem magammal az akkori leletet, megnézte,

        azt mondta hogy nem lát semmit, de mivel elmondtam a panaszaimat (szellemi lassulás, memória diszfunkció esetleg) elküldött EEG -re és neuropszichológushoz is. Utóbbinál már jártam, ott sem találtak semmit, egy közel 100 perces tesz után sem (ami egy memória tesztből illetve a Wechlser-féle IQ tesztből állt.). Az EEG-re még most sem sikerült eljutom, talán jövő héten, de ha az is negatív lesz, akkor mit lehet még tenni?

        Szemésznél is voltam, ő azt mondta hogy van némi szemi ferdülésem, és a szemüveget amit felírtak kb. 2 évvel ezelőtt mindíg viselnem kellene, pedig rövidlátó vagyok azaz közelre jól látok, csak távolra nem, de a szemész szerint közelre is meg kell magát erőltetnie a szemnek e miatt, így ez (is) lehet az oka az olvasás lassulásának.

        Az elmúlt 3 hétben pedig újabb tünetek jelentek meg nálam: olyan mintha majdnem szédülnék, periódusokban jön elő....sőt a múlt héten tesztet írtam egy állásinterjú ügyében és ott tényleg szédültem...pontosabban nem a világ forgott velem, csak úgy éreztem mintha szédülnék, és nagyon kellemetlen volt, gyakorlatilag alig láttam a lapon valamit....Ráadásul aznap éreztem úgy egy rövid ideig hogy bármelyik pillanatban összesehetek, elájulhatok (ép boltban voltam).....mintha valami "csiklandozná" az agyamat, arra törekedve hogy kapcsoljon ki, kb. így lehetne leírni az érzést...Tényleg nem tudom mit gondoljak, mi lehet velem. Nem vagyok túlterhelve, túl sok stressz nincs. Életkor: 25, férfi.

        Valószínűleg pre-hipertóniában szenvedek, a szisztolés értékek átlaga az elmúlt 6 hónapban 135-140 között mozgott, pulzus és diasztolés érték nomális. A CT leletet amit 10 -11 hónapja csináltattam, annak a kiváltó oka hasonló volt, a mostanihoz de enyhébb verzióban, akkor inkább csak az olvasás sebesség lassulása, illetve  a finom motorikus mozgások koordinálása igényelt a szokásosnál nagyobb erőfeszítést (jobban kellett figyelnem hogy apróbb tárgyak ne essenek ki a kezemből), ami gyanúra adott okot, de az akkori CT negatív lett. Még most is ahgy ezt a levelet gépelem, voltak gyorsabb gépelési periódusok, amikor pont úgy tudtam leütni a gombokat és olyan sorrendben ahogy szerettem volna, minden egyéb esetben egy csomót gépeltem félre, mintha nem tudnám 100% osan koordinálni a mozgásomat.....

        Esetleg agyi keringési zavarom van?

        Elnézést a hosszadalmas levélért, válaszát előre is nagyon köszönöm,

        Üdvözlettel: Balogh Gábor

        WEBBeteg szakértő válasza a tanulási zavar témában

        Kedves Levélíró!

        Memória-és koncentrálási zavarokat okozhat depresszió, szorongás. A meglassult mozgás, gondolkodás hátterében szintén állhat depresszió. Furcsa testérzések (csiklandozás) pedig lehetnek hallucinációk is. A szédülés, ájulás érzése, realitás elvesztésétől való félelem lehet pánikroham tünete. Fejfájás szintén megjelenhet hangulati-és szorongásos zavarban.

        A testi tüneteket okozó pszichiátriai kórképek diagnózisa akkor mondható ki, ha a szervi eltérések kizárhatóak. Az EEG is fontos szerepet játszik a diagnózisalkotásban, de a számos felsorolt panasz miatt azt javaslom, keresse fel háziorvosát is. Az EEG eredményével jelentkezzen ismét neurológusnál, lehetséges, javasolnak még vizsgálatokat. Ha semmilyen eltérést nem találnak, keressen fel pszichiátert.



        Kérdés: 2010-05-31 17:48:57; Megválaszolva: 2010. május 31., 17:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: