• Pszichés problémák. Miért?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Kedves Doktornő / Úr,

    84 éves Nagyapámat két hete sérvkizáródással műtötték.

    A kérdésem arra vonatkozna, hogy pszichés problémák jelentek meg nála. Nem egyből a műtét után, hanem inkább a műtét után két nappal jelentkező kisebb tüdőembólia és tüdőgyulladás után. (Ezt én látom így és a család is így vette észre...)

    Voltak már hasonló műtétei ez eltőtt, de ezek rendeződtek, komolyabb betegsége nincsen. A műtét után pár nap múlva a gyengeség és meggyötörtség mellé kapott egy kisebb tüdőembóliát, majd mellé kisebb tüdőgyulladást.

    Annyira megviselte és meggyötörte ez az egész, és annyira legyengült... Lehet mondani, hogy a halál torkából rángatták vissza.

    A bélműködése még nem indult be, de két hét lábadozás után már lassan a lábára tud állni.

     

    Számunkra a legzavaróbb probléma a súlyos műtéte mellé, hogy szellemileg teljesen zavart.

    Két héttel ezelőtt még teljesen önellátóként élt. Közlekedett, vásárolt, Auchan-ba járt, még vidékre is el tudott menni néha. Vendégeket fogadott, mesélt a régi időkről, a tegnapról, hogy mit tervez holnap. Logikailag szinte ugyanúgy rendben volt, mint egy hétköznapi ember.

    Két lábon ment be a kórházba, teljesen épp ésszel.

    Az időskori memóriazavara, hanyatlás mellett nem lehet mondani, hogy problémája lett volna a szellemével. Kivéve a felesége elvesztése utáni sokszori nyomasztó, depressziós állapotot. (Annyit azért tudni kell, hogy idegrendszere a háború és a két feleségének elvesztése, gondozása miatt sajnos eléggé megviselt.)

    Pszichés terhelésre néha szívritmuszavar jelentkezhet nála.

    Néha amikor elfáradt, esténként, elkókadt a figyelme, de eddig teljesen épp volt.

    Egyébként egyénisége alapján szinte végtelenül barátságos, szelíd, jámbor, figyelmes, segítőkész, rendkívül értelmes ember. 

    A műtét utáni két napon beszélgettünk vele. Gyenge volt, de egy kis pszichés zavartságtól eltekintve, nagyjából eszénél volt. Tehát a műtét utáni tüdőembóliáig és gyulladásig úgy láttuk, hogy nem volt probléma.

    A műtét után három nappal este 11 órakor felhívott mobiltelefonján, hogy elbúcsúzzon, és hogy valamit csinálnak vele ami nem normális. (Később azt mondták, hogy ekkor kapta az embóliát.)
    Azt mondta, hogy injekciókat adnak be neki és elkábítják. Nyomasztó gondolatai voltak, zilált, hányt és alig tudott beszélni.

    Azt mondta, hogy minden gyanús neki ami vele történik. Valami nem stimmel. Valamit sumákolnak vele. El akarják tenni láb alól. Ezt jegyezzem meg és ha nem látjuk többet élve, majd emlékezzek vissza rá amit mondott.
    Zavart volt az elméje és félrebeszélt.
    A nővérke ott volt mellette de nem akarta odaadni neki nagyapám a telefont.
    Nagyon megijesztett ez a telefon, de hát tudtuk, hogy nagyon rossz az állapota, nincs tapasztalatunk, gondoltuk ez belefér.
    Azt mondták, hogy az embóliát és a tüdőgyulladást szerdán éjszaka kapta, de csak pénteken délután vitték át a sebészetről az intenzívre. Tehát (nem tudom...) lehet mondani, hogy későn vették észre... ? A köztes időszakban azt mondták, hogy az embóliát kizárták.

     Mára, a műtét után két hétre rá sem tiszta a feje. Fizikailag még nagyon gyenge, de már felül. Tesz pár lépést, stb... Láza nem nagyon van. Úgy láttuk, hogy 37,5 fölé nem igazán megy.

    A szellemi állapota viszont nem javul, talán inkább rosszabbodik. ?

    Egyik nap a nővérek panaszkodtak, hogy megijedt valamitől és rájuk akart támadni.
    Pedig jámbor emberként mindig maximálisan tiszteletben tartotta az orvosokat, még a saját maga hátrányára is.
    Pár napja azt mondta, hogy valamilyen néger és egy robotember lekötözték egy székhez és másfél napig ott volt.
    Majd másnap azt meséli, hogy egy erdőben volt egy kis kunyhóban és nem tudta, hogy ha ott van, hogy lehet mégis kórházban. Mondom neki álom volt , de hogy ne meséljek már, hogy álom volt, mert tényleg ott volt.
    Azt mondta, hogy olyan érzése van, mintha két egyénisége lenne. Egy itt és egy kint. Keverednek az álmai a valósággal. Nem tud logikai különbséget tenni.
    Egyik pillanatban normális dolgokat mond, a másikban összevisszaságokat, mégis ezek a fura dolgok kapcsolódnak valahogy a valósághoz.

    A műtét előtti memóriája, emlékei teljesen rendben vannak. Tudja, hogy mivel jött be, hogy mivel műtötték, hogy én vittem be a kórházba, hogy ki-kicsoda.

    Nagyon zavart a jelenlegi hely és időérzete. Nem tudja sokáig elraktározni, hogy ma éppen szerda van, hogy melyik kórházban fekszik, hogy hány óra van. Azt mondja, hogy minden nap más szobában ébred fel.
    Nem emlékszik rá, hogy előző nap bent voltunk nála. Kiszedte a nyakából valamelyik csövét, amitől az orvosok megijedtek, mert elvérzés veszélyes.
    Ki akar menni a kórházból és morog, hogy ne tartsák vissza.

    Tehát a régi szellemi állapotához képest (a látszólagos fizikai javulás mellett) egy erős szellemi romlás mutatkozik nála.

    Az ottani orvosok nem igazán tudtak erre a szellemi zavartságra magyarázatot adni, inkább elhárították a kérdésemet. Sajnos elég megtévesztő lehet, hogy nem tudják, hogy nagyapám teljesen tiszta aggyal ment be a kórházba. Milyen volt előtte. Ha ilyen lett volna, nem is aggódnánk, de nem ilyen volt. Kis felületességgel olyan volt mint egy normális ember. Most meg mint egy holdkóros.

    Attól félek, hogy valami történt/történik az elméjével, az agyával. Esetleg nem kap elég oxigént, vért, stb... Fogalmam sincs mi lehet ez.

    Ebben kérném a tanácsát.

    Köszönettel, Zoltán

    WEBBeteg szakértő válasza a zavartság témában

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az életkorban, főleg műtétek után, nem ritka, hogy idegen környezetben zavartság alakul ki. Ebben szerepet játszik a keringési rendszer zavara és az elégtelen agyi oxigén ellátottság is. A leírt események alapján nagypapájánál ezen folyamatok összessége okozza ezt a zavartságot. Ez az általános állapot javulásával fokozatosan tud javulni, de teljes egészében saját otthonában fog rendeződni. Tudni kell azonban, hogy a szervezet sokáig tud kompenzálni, de egy stressz miatt (ilyne egy sürgős műtét is) az egyensúly felborul. A tudatállapot javítása nem egyszerű, fontos mihamarabbi rehabilitáció. A szükséges vizsgálatokkal (vérkép, vérgáz) a leggyakoribb korrigálható okokat lehet rendezni, de ez nem jelenti, hogy csak ennyi a probléma megszüntetése.

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


    Kérdés: 2010-05-17 21:26:09; Megválaszolva: 2010. május 17., 21:26

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktornő ! Súlyos májbetegségem van (alkohol+gyógyszer). Mirzaten45(este 1), Frontin 0,5(2x1) tablettákat szedek.Az alkoholt elhagytam, de mit tegyek a gyógyszerekkel? A betegtájékoztatók szerint ezeket a gyógyszereket nem szedhetném,...
    Kedves Doktornő! Már évek óta jellemző rám,hogy nagyon könnyen felkapom a vizet. A legnagyobb probléma az,hogy ezt egyáltalán nem tudom kezelni annak ellenére,hogy évek óta próbálok változtatni rajta;a családom pedig egyáltalán nem...
    Édesanyámról lenne szó az elmúlt pár hónapban nagyon megváltozott, eddig otthon ülős volt könyvet olvasott sorozatokat nézett, nem érdekelték a kozmetikai dolgok amik a női léthez úgymond tartoznak. Pl. fodrász, szép ruhák, smink, egyéb...
    Tisztelt Dr. Nő/Dr.Úr! Azzal kérdéssel fordulok önökhöz hogy ha valaki a lent említett gyógyszereket szedi az kaphat-e hormonleállítás ,fogamzásgátlás céljából Depo Provera injekciót?Váltana-e ki bármilyen kereszthatást ,okozhatna-e...
    Tisztelt Doktornő! Szeretném megérdeklődni, hogy milyen lehetőségeim vannak. Gyerekkortól kezdve több lelki probléma következménye maradt feldolgozatlanul (iskolai kudarcok, évismétlés, szorongás) , ezeket követte a fiatal felnőttkorban...
    Tisztelt Doktor Nő! Már több,mint 1,5 éve küzdök szapora pulzussal,gyomorideggel,fejfájás,enyhe hányinger,szédülés(mint ha ittam volna),néha gomboc érzés a torokban,ájulásérzés,fura nyomás érzés a fejben,fáradtság,gyengeség..ezek...
    Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Előjáróban annyit szeretnék írni, hogy egy olyan családból származom, ahol a függőségek jellemzőek például: az alkohol, a kapcsolat vagy a szexuális együttlét iránt. Születésemkor váltak el a szüleim és a...
    Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A következőben kérném segítségét. Iszonyatosan el vagyok keseredve. Pár hónapja kezdődött egy vírusos megbetegedéssel, napokig fel sem bírtam kelni. Azóta rengeteget szédülök, nem bírok egy helyben állni,...
    Tisztelt Doktornő! Azzal a problemaval fordulnék önhöz,hogy mar lassacskán 2eve olyan problémával kuzdok ami megnehezíti a mindennapjaimat. Folyamatosan szorongok,es felek az új emberektol valo ismerkedestol,de mar betegesen ha lehet ki kerulom...
    Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tanácstalan vagyok, nem tudom kihez fordulhatnék. Több mint 1 évvel ezelőtt véget ért egy majdnem 6 éves párkapcsolatom, ami nagyon megviselt, sajnos csak pár napig. Néhány nappal a szakítás után fura...