• gyermekpszichológus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kisbabám most 4 és fél hónapos. Kiegyensúlyozott, kedves, nyugodt baba. az éjszakákat már 2-3 hete átalussza. Sajnos valószínüleg meg kell műteni szivemet. Lehet, hogy nyáron, de az is lehet, hogy szeptemberben. ( Akkor 7 - 9 hónapos körüli lesz. ) Addig édesanyám költözik hozzánk, mivel férjemnek dolgoznia kell, nem tud vele itthon maradni. Édesanyám nagyon szereti a kicsit. Szerintem azért lenne jobb a közelebbi időpont, mert a kicsi még nem mozog annyit. ( Anyukám már 60 éves. ) Emellett talán könnyebben elfelejti az egészet. Egy hónapról van szó, természetesen közben hozzák látogatni. Sajnos a szoptatást is abba kell hagynom. Ön szerint hogyan kerülhető el, hogy komolyabb, maradandó lelki sérülést szenvedjen a kicsi?Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

        Kedves Judit!
         
        Egy kisbabának mindig nehézséget jelent, ha az édesanyjától hosszabb ideig elszakad, különösen az élete első évében. Így biztosan lesznek majd nehézségek, de ha a műtét előtti, és az azt követő időszakban a figyelem teljes, és az anya-gyerek kapcsolat felhőtlen, akkor ennek a kapcsolatnak ez ereje átsegíti majd a babát ezen a hónapon. Nehézségekre számítani kell majd, elképzelhető, hogy a kicsi elutasító lesz, amikor újra meglátja az anyukáját, vagy heves sírásban tör ki. Ez természetes reakció, idővel oldódni fog. A kicsiknél 7-8 hónap környékén jelentkezik az idegenektől való félelem, mindentől félnek, ami nem az anyuka, vagy az általuk már jól ismert közeli családtagok. Ekkor érdemes mellette lenni anyaként. Ez a műtét első időpontja mellett szól. Ugyanakkor ha a második időpontot választja, annak pedig meg van az az előnye, hogy tovább tudja szoptatni a kicsit, ami sokban segíti az egészséges fejlődést. Ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelni. A nagymamának már a műtétet megelőző időben sokat kell a kicsivel töltenie, hogy a pótmama szerepet zökkenőmentesen át tudja venni. Illetve az egy hónap alatt érdemes minél több együtt töltött időt biztosítani az anyukával. Ez alatt a hónap alatt az apuka szerepe is kiemelkedő. Ami viszont fontos, Önnek ebben az egy hónapban a fő feladata, hogy a saját gyógyulására koncentráljon, ez a legfontosabb. A kicsinek is úgy tud a legtöbbet segíteni, ha pihen, visszanyeri energiáját, és nem a baba miatt nyugtalankodik!
         
        Minden jót kívánok!


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász szakorvos

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-05-14 22:12:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 14., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: