• Tanács!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves szakértő! Nagyon fontos dolgot szeretnék megtudni öntől.Sajnos az élet úgy hozta, hogy a 21 hónapos kislányunkat kb. fél  évre a nagyszülőkre kell bíznunk.Lehetőséget kaptunk külföldön a férjemmel együtt.Őt nem vihetjük mert nem megoldható a szállás miatt. Sajnos muszáj elvállalnunk,mert már a házunk is veszélyben van az anyagi gondok miatt.Azt szeretném megtudni, hogy milyen hatással lehet ez a fejlődésére és ,hogy jó-e az ha webkamerán keresztül lát minket?Terveink szerint havonta haza jönnénk.Nagyon megkavarná ha pár napig látna minket azután megint pár hétig nem??Arra kértem a nagyszülőket, hogy ne vigyék át lakni az ő házukba,hanem a megszokott helyén töltse az ideje nagy részét.Ön szerint ez segít a kis lelkén valamennyit?Kérem mindenképpen írjon!

        Tisztelettel és köszönettel: Molnárné

        WEBBeteg szakértő válasza a elválás témában

        Kedves Levélíró!
         
        Egy kisbaba életében az első életév a legfontosabb, akkor alapozódik meg a személyiségének egészsége. Ha ez az időszak rendben zajlott, felhőtlen a mama-baba kapcsolat, akkor bár nehézségekkel, de átvészelhető a fél év. Segíti a kicsit, ha már az elszakadás előtt sok időt tölt a nagyszülőkkel, és valóban jó gondolatnak tartom, hogy a megszokott helyén maradjon, biztosítva neki az állandóságot. Fontos volna, hogy akár hetente haza tudjanak menni, különösen az elején. Az a kicsi temperamentumától, eddig kialakult személyiségétől függ, hogyan viseli majd az újbóli elválásokat. Van olyan kisbaba, akinek csak rosszat tesz, ha kéthetente újra azt kell megélnie, hogy elveszíti a szüleit. Van kisbaba, akire kevésbé van traumatikus hatással ez. Az újratalálkozásokkor az is lehetséges, hogy mérges lesz, dühös, talán fel sem akarja ismerni a szülőket, ezzel is érdemes számolni. Azt javaslom, a fél év első időszakában próbálják meg kitapasztalni, mire hogyan reagál a kicsi, és ennek megfelelően járjanak haza gyakrabban, és ennek megfelelően tudják a webkamerát alkalmazni. Ha jó hatással van a kislányra, örül és mosolyog, amikor látja a monitoron a szüleit, akkor érdemes ezt akár minden nap megtenni akár többször is, ha pedig heves sírásban tör ki, vagy esetleg agresszív megnyilvánulásait fejezi ki, akkor megfontolandó a kamera használata. Itt viszont nagyon fontos, hogy még az elszakadás előtt ismertessék őt meg a webkamerával, akár ki is lehet próbálni, milyen az, amikor mondjuk apuval beszélnek, aki éppen nincsen otthon, de milyen jó, mert ezen a tárgyon keresztül olyan, mintha otthon lenne.
         
        Minden jót kívánok!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-05 10:32:34; Megválaszolva: 2010. május 05., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: