• Kamasz panasz S.O.S.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Cím! A következő a helyzetem, kérem, ha ideje engedi,szíveskedjen véleményével segítségemre lenni. 35 éves anyuka vagyok, egy első osztályos kisfiúval. Az elmúlt december elején új családtag érkezett hozzánk a bátyám hetedik osztályos lánya személyében. Az édesanyja elhunyt négy éves korában, azóta őt és ma már ötödikes húgát a testvérem neveli önzetlen, a végletekig segítőkész nagyszülői támogatással. A kamaszkorhoz közeledvén problámáik megsokszorozódtak, szinte nem múlt el nap konfliktus nélkül, amit hol több, hol kevesebb megértéssel reagált le a testvérem, míg a helyzet tarthatatlanná nem vált és végül hozzám került a "kislány" lassan fél éve. Apjával és testvérével, a nagyszülőkkel a kapcsolattartás renszeres, napi. Két héttel ezelőtt azonban ismét elkezdődtek a korábbi problémák, hiába nem engedem el valahova, akkor is elmegy, akkor jön és megy amikor ő akar, előfordul, hogy flegma, a hétvégén tiltásom ellenére elment egy baátnőjéhez és nála töltötte az éjszakát, másnap jött haza. Az iskolában súlyos problémák vannak vele, korábbi kimagaslóan jó teljesítménye a tavalyi év óta folyamatosan romlik, továbbtanulás előtt állva fogalmam sincs, hogy hova felel majd meg, már azt is beszélgettük, hogy talán meg kellene ismételnie a hetedik osztályt, mert két tantárgyból is bukásra áll.... összefoglalva minden kamaszkori tünetet egyszerre produkál én meg természetesen nagyon aggódom, mindenért, amiért ilyenkor szokás : rossz társaság, jövő, továbbtanulás, emberi értékek...... Úgy gondolom, hogy kapcsolatunk jó, mindig is a harmónia jellemezte... igyekeztem is kimutatni, hogy mennyire szeretem őket, hogy milyen fontosak, jók, szépek, ügyesek..........valószínűleg azért is fordult hozzám, amikor szüksége volt rá. Rengeteget beszélgetünk, mindenféléről, mindenben számíthat ránk és nagyon odafigyelünk, hogy egy ilyen helyzetben miként tudnánk minél zökkenőmentesebbé tenni mindenki helyzetét, minden szempontot, átélt érzéseket, élményeket átgondolva, van úgy, hogy komolyan de mégis viccesen, hol csendesen, hol harsányan, hol kérdésekkel rávezetve, hol elgondolkodtatva, hol egyenesen és őszintén elmondva... de most kifogytam egy picit az ötletekből.... megoldást nyilván nem várok, mindössze abban bízom, hogy válaszában találok egy szót vagy akár csak egy gondolatébresztő vesszőcskét, ami erőt adhat a következő kihívás higgadt mérlegeléséhez és legyőzéséhez illetve ötletet, hogy miként értethetném meg vele, hogy nem helyes a viselkedése. Testvérem teljesen tanácstalan és az összeomlás szélén próbálom őt is bíztatni, hogy nem ő rontotta el, az ő kamasz évei is lázadással teltek és roppant sok nehézséget kellett a szüleinknek leküzdeni a serdülőkorával kapcsolatban valamint attól, hogy most az ő lánya a kamasz és tombolnak a hormonjai, még egy értékes ember, akiből kerekedhet egy boldog és teljes értékű életet élő anyuka majd egyszer még ha most oly kilátástalannak tűnik is. De az igazat megvallva számomra is ijesztőnek tűnik a helyzet.....ha minden tiltás, jószándék, tanács és ezer szó helyett egy jó példa is lepereg róla, akkor vajon hogy fogjuk tudni megóvni attól, hogy teljesen elforduljon tőlünk vagy bármilyen tekintetben késő legyen.... Bízva tapasztalatában és megköszönve a ránk szentelt idejét. Köszönöm, üdvözlettel, Egy aggódó nagynéni

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés, kamaszkor témában

        Kedves Levélíró!

        Bizony a kamaszkor életünk legnehezebb változásainak egyike. Sosem zökkenőmentes, akkor pedig még nehezebben zajlik, ha esetleg voltak korábban is problémák, vagy valamilyen nagyobb traumák. Bár azt nem írta, hogy a kislány édesanyja mikor hunyt el, de az időtől függetlenül nagy valószínűséggel a kislány nem dolgozta fel ezt az eseményt, amiben segítségre volna szüksége (gyermekpszichológus, pszichológus). Egy halálesetnél gyakori, hogy a gyerekek tudattalanul mérgesek az adott személyre, úgy élik meg, hogy ?elhagyta? őt. Gyerekeknél az is gyakori, hogy önmagukat okolják, szintén nem tudatosan. Ezek az érzések, gondolatok nem tudatosak, ezért egy hétköznapi beszélgetéssel nem feltárhatóak, nem kezelhetőek. Ezért is lenne fontos, hogy felkeressenek egy szakembert a kislány problémájával kapcsolatban. Emellett fontos a türelem, eddig mindent megtettek már a kislányért, amit lehetett, most már csak a türelem és támogatás az, aminek segítő hatása lehet. Hiszen egy kamaszt minél inkább szabályozni, tiltani próbálunk, annál jobban lázad. A lázadás pedig annál nagyobb erővel történik, minél több a belső, elfojtott indulat (ami a kislánynál talán az édesanyja elvesztése miatt keletkezett régen).

        Minden jót kívánok!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-05 10:33:32; Megválaszolva: 2010. május 05., 10:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: