• Alkohol és májproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A problémám a következő: a férjem (32 éves, 184 cm, 74 kg) alkoholista - ezt kell mondanom, mivel, ha nem is nagy mennyiségben (fél dl - 2 dl) de naponta fogyaszt töményet. Nem részeg, nem is a hatását veszem észre, nem ez a baj, hanem hogy pár hónapja ultrahangon az orvos azt állapította meg, hogy még nem cirrózisos a mája, de ha így folytatja, hamarosan az lesz... A férjem nem veszi komolyan, emlegeti, hogy abba kéne hagyni, de nem képes rá, a segítségkérést sem veszi komolyan. Azt mondja, feszültségoldónak kell az alkohol, pedig szerintem a szakmája (televíziós vágó) nem stresszesebb az átlagosnál (szerinte igen) és a családban sincsen feszült légkör. Emellett napi 1-1,5 csomag cigarettát szív el... A kérdésem az, kihez lehetne - kellene elsősorban fordulni, milyen szakemberhez vigyem el, vagy mit tehetnék én? Nagyon aggódom érte, édesapja is májrákban hunyt el, neki is hasonló problémái voltak, csak mégtöbbet ivott... Kérem, adjanak tanácsot! Hogyan segíthetek a leszokásban? Nem Magyarországon élünk (Romániában), azt sem tudom, hová kellene fordulnom. Előre is hálásan köszönöm! Tisztelettel, egy kétségbeesett feleség és anyuka, Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a alkoholfüggőség témában

        Kedves Éva!

        Első lépésben ahhoz, hogy a májfolyamat ne romoljon tovább teljes absztinencia szükséges a férje részéről. Ebben pszichiáter szakorvos segítségét kérjék. A májbetegség gondozásához, követéséhez rendszeres hepatológiai kontroll szükséges, ilyet általában belgyógyászatokon találnak.

        Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-09-28 15:03:21; Megválaszolva: 2009. szeptember 28., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: