• Körömrágás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        Kisfiam 5 éves és kb. fél éve rágja a körmét, egyre gyakrabban, nagyon sokszor rá kell szólnom, hogy figyelmeztessem, látom, szinte észre sem veszi, hogy rágja a körmét.

        Olvastam, hogy esetleg pszichés oka van ennek, de nem hiszem, hogy bármi olyannak - legalábbis nincs róla tudomásom - ki lenne téve, ami ezt okozhatná. Rendes, nyugod családi háttérben él, sok szeretetet kap, talpraesett kisfiú, nem zárkózott, vezető egyéniség, nem is értem, mitől lehetne pszichés eredetű a körömrágása.

        Segítségét szeretném kérni, mit tehetnék a körömrágása ellen, mit mondjak neki, ha rászólok stb.

        Köszönettel, Mátravölgyi Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a körömrágás témában

        Kedves Ágnes!

        A körömrágás hátterében valóban pszichés feszültségek húzódhatnak. Ne szóljon rá a gyerekre miatta: fölösleges lenne a belső izgalmi állapotot tovább fokozni, hiszen az akarattól független zavarról van szó.

        A körömrágást akár egyfajta önbüntetésnek is tekinthetjük.

        Sok esetben a túlnevelt, szorongó gyerekek tünete. aki tudatosan nem akar/nem tud ellenszegülni a szülői akaratnak.

        Jó lenne hagyni a gyereket otthon is szabadabban megnyilvánulni, minél többet dicsérni, kevesebb elvárással terhelni. Az iskolai versenyhelyzet szintén előidézheti a fokozott belső feszültséget. Ha megfigyelik mikor jelentkezik erőteljesebben a körömrágás, könnyebben tetten érhető a probléma gyökere.

        A legfontosabb, hogy minél több tartalmas időt töltsenek együtt, meséljen a gyereknek saját félelmeiről, engedjék megnyilvánulni a kikívánkozó érzéseket. Az érzelmek szabad kifejezése, el nem elfojtása az egészséges pszichés fejlődés egyik igen fontos tényezője.

        Üdvözlettel: Kertész Tímea, pszichológus


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2009-09-10 11:22:17; Megválaszolva: 2009. szeptember 10., 11:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: