• Ez pszichés vagy szervibetegségre utal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Volt egy rosszullétem ami ugy kezdődött,hogy hirtelen elkezdett fájni a fejem,a tarkóm felett a jobb oldalon.Elfehéredtem,rámjött a remegés,kiszáradt a szám és féltem.Gyorsan bevettem 2db algopyrint/napok óta szedem ha megfájdul a fejem/.A vérnyomásom 140/90 volt.Az ínem is kifehéredett és hideg érzése volt.A gyomrom is megfájdult.A fejfájás amilyen gyorsan jött olyan gyorsan el is mult,de a rosszullét és a remegés még kb.fél óráig megmaradt.A lábam izzadt és fázott.Kérem válaszoljon hogy mi lehetett ez.Előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Asszonyom / Uram!

        Szervi és pszichés oka egyaránt lehet a leírt, döntően szorongásos tüneteknek, agyi keringészavar és pánik rosszullét (akár pánikbetegség) például két szóbajöhető lehetőség. Sajnos kevés a rendelkezésre álló információ, jó lenne tudni az Ön nemét, korát, esetleges meglévő betegségeit, az Ön által szedett gyógyszereket, a rosszullét egyszeri-e vagy ismétlődő, milyen körülmények között jelentkezett, stb. És persze szükség lenne néhány vizsgálatra is a kérdés megnyugtató eldöntése előtt.

        A leírtak több eleme pánikrohamra, tehát pszichés háttérre utal. Ez egy szorongásos jellegű betegség, a szorongásra utaló említett tünetei a szájszárazság, gyomorfájás, remegés, félelem, izzadás. Ugyancsak a pánikroham lehetőségét erősíti a hirtelen kezdet, a tünetekkel telt időtartam, és a tünetek hirtelen teljes rendeződése. A pánik rohamnak több kiváltó oka is lehet, testi betegségektől egészen a kávéfogyasztásig. Pánikbetegségről a típusos pánikrohamok rendszeres előfordulása esetén beszélhetünk, ez egy pszichés betegség, amely megfelelő kezeléssel teljes tünetmentességig is rendezhető.

        Az említett kifejezett, és az írása alapján az utóbbi időben sűrűn előforduló fejfájása miatt azonban nem lenne szerencsés látatlanban pániknak minősíteni a történteket, elképzelhető, hogy a szorongásos tünetek csak egy szervi alapbetegség kísérői. Éppen ezért, különösen a tapasztalt rosszullét ismétlődése esetén neurológiai kivizsgálást javaslok (műszeresen pl.: koponya CT, Doppler), és csak ezek megnyugtató negatív leletei után vagy a szervi kivizsgálással párhuzamosan fordulnék pszichiáterhez, pszichológushoz a szorongásos tünetek rendezése céljából.

        És ne feledje, az időben elkezdett terápia a gyógyulás záloga!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-01 13:16:38; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: