• Bölcsöde-félelem a gondozónőtől

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

         

        Kislányommal kapcsolatban szeretném tanácsukat kérni.

        2 éves, nyugodt, jó kedvű gyermek. Érzékenyebb az átlagnál, ami abban nyilvánul meg, hogy idegen gyermekektől és felnőttekzől tartózkodott, félt, egészen addig, amíg feb. végén el nem kezdte a bölcsödét.

        A bölcsöde pozítív hatása, hogy gyermektársaságtól már egyáltalán nem tart , és a felnőttek felé is sokkal jobban nyitott.A tesi kapcsolatokkal mértékletesen bánik, nem mindenki veheti fel, foghatja a kezét stb., Még egyik nagyszülője sem, holott szeretik egymást, játsszanak együtt, puszit adnak egymásnak, ölelés is belefér, de a felvétel-kézfogás-ölbe ülés nem.Ez is jellemző vonása születésétől fogva.

        A  bölcsödei beszoktatás nem volt átlagos, mert  a beszoktatós gondozó néni  gyermekem érzékenysége miatt nagyon sokat foglalkozott vele, vitte magával mindenhova. Ebből adódóan egyáltalán nem sírt, nagyon szereti a gondozó nénit.A gondozó néni, úgy érzem, magához is láncolta őt, kislányom állandóan mellette van.Mostanában már azt is gondnak érzekelem, hogy  tőle is nehezen szakad el, míg mondjuk a gondozó néni kimegy kezet mosni stb, akkor már sír.

        A főproblémánk a másik gondozó nénivel van.Eljött az az idő, hogy vele is kellene egy kicsit lennie, de kislányom tiltakozik.Hajtogatja, hogy azt a nénit nem szereti, s már a gondolatától is sírva fakad, ha megemlítem neki, hogy az a néni  lesz a bölcsiben vele.Ennek a gondozó néninek más a személyisége, nem olyan simulékony, hangosabban beszél, tudom, hogy ez is félelmet kelt a gyermekemben.

        Kérdésem az lenne, hogy a most kezdődő tiltakozás és sírás a normális beszoktatási sírás e, vagy komolyabban kellene a másik nénitől való félelemmel foglalkoznom?

        Azt gondolom, az normális, hogy ha erős kötődése van  ahhoz a személyhez, aki beszoktatta, nehéz kicsit leválni róla, s  elfogadni, hogy más dolga van, vagy más gondozó néni foglalkozik vele tovább.

        De normális az is, hogy fél a másik gondozónőtől?(Aki megjegyzem, nagyon kedves vele, próbál a kedvében járni, de már akkor, ha megszólal , sír a kislányom.Fél az ölébe ülni, a kezét megfogni.)

        Válaszát előre is köszönöm.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves levélíró anyuka!

        A leveléből az derült ki, hogy a kicsi nem érzi magát biztonságban,ezért tapad az anyapótlékot jelentő gondozónőre. Önről kényszerült elválni, talált egy fogódzót, de azt már nem akarja elereszteni és felcserélni másra.
        Úgy tűnik,szorong, bizonytalan, fogódzókat keres.
        A testi kontaktust is annak engedi, akihez közel érzi magát.
        Ezt tisztelni kell.
        Valószínüleg hamarabb került közösségbe, mint azt érzelmileg igényelte volna, nagyon kötődhetett önhöz, de ez ennyi idős gyereknél ez a természetes, ez a jó.
        Alkalmazkodásának fokozatai és nehézségei vannak. Sajnos, nem tudok vígasztalóbbat mondani, minthogy időt kell adni neki arra, hogy elfogadja, amit nem ő választott, de igyekszik hozzá adaptalódni,nehézségekkel ugyan.

         

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 19:30:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: