• Depresszió, állandó éhség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        TISZTELT SZAKÉRTŐ! 11 éve szenvedek depressziótól, állandó éhség miatt, semmilyen gyógyszer nem segített, az állandó éhségtől most már megőrülök, 30 kilót híztam, szervi eltérést nem találtak. Nem tudom meddig bírom még. Kérem szíves segítségét! Köszönettel: Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egyetemi professzorom régén mindig azt mondogatta nekünk, "a betegnek mindig igaza van!" Ebben pedig neki volt igaza- tehát csak a kisördög szól belőlem, pláne így látatlanban, amikor felteszem a kérdést, Ön valóban depressziós?

        11 év folyamatos depressziót túl hosszúnak érzek. Ilyen hosszú kórelőzménynél mindig gondolni kell egyéb lehetőségekre is. Zárójelesen jelzem a sokéves, folyamatos depressziót inkább disztímiának nevezi a szakirodalom. Rövid leveléből úgy tűnik a fokozott étvágy a fő vagy
        egyetlen? alaptünet, az evészavarok viszont a pszichiátria egy külön fejezetét képezik, amik kezelésében a pszichoterápia szerepe fontosabb. A gyógyszerek Ön által említett hatástalansága ugyancsak alátámasztja ezt.
        Bár megjegyzem, itt tudni kéne, hogy pontosan mit szedett, milyen dózisban és mennyi ideig. Az egyes antidepresszívumok között hatás és mellékhatás tekintetében is nagy különbségek vannak, sőt sokan a "sima" nyugtatókat (Xanax, Frontin, Medazepam, stb.) is összemossák a
        hangulatjavítókkal, pedig utóbbiaktól a depresszió oldódása, sőt semmilyen probléma megoldása sem várható, tartós szedésük viszont hozzászokást okoz.

        Az, hogy azt írja, "nem tudom, meddig bírom", arra utal, hogy depressziós tünetek már biztosan rakódtak rá alapproblémájára, tehát ilyen jellegű terápia szükséges lehet, max eddig még nem találták meg a legjobb kombinációt Önnél. A 11 év nagyevés és a 30 kg testsúly mindettől függetlenül életmódváltást igényel, ehhez dietetikus és gyógytornász segítsége szükséges lehet.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-20 19:17:07; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: