• Derealizáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím!

         

        Egy kis segítségre lenne szükségem. Én egy 28 éves nő vagyok. Körübelül 2 éve vagyok pánikbeteg, az elején 6 hétig voltam kórházban kezelés alatt. Utánna kb 3 hónapig otthon voltam míg vissza tudtam menni dolgozni. Egész jól éreztem magam, rendszeresen jártam kineziológushoz ami nagyon sokat segített,már majdnem letettem a gyógyszereket is (napi 2db zolofft és  1 db rivotril), míg nem kb 9-10 hónapja egy furcsa érzés tört rám. Nem tudtam megfogalmazni mit is érzek, előszőr csak azt tudtam mondani, hogy jelen érzeti problémám van, majd kb 3 hónapja találtam egy nagyon jó pszichológust aki azt mondta derealizációm van. Ezt még el is fogadtam, de kb 8 hónapja tart és már az őrületbe kerget ez az érzés. Minden valótlannak tűnik, a dolgok amiket csinálok mintha meg sem történt volna, félek utazni, külföldre nem merek menni. Én elég aktív ember voltam, most sajnos az ellenkezőjét érzem, imádtam utazni spotolni, csavarogni, és most semmi. Félek, hogy ez az érzés nem fog elmúlni, hogy beleőrülök, nem tudom így élvezni az életem. Borzasztó ez az érzés, mintha nem is léteznék, nagyon félek hogy nem múlik el soha.Az interneten keresgéltem, de nem nagyon találtam senkit aki ezzel a problémával küzdene mint én! Azt szeretném kérdezni, hogy ebből ki lehet e gyógyulni és hogy ez a pánikbetegséggel együtt szokott járni, vagy ez teljesen más? Ami még érdekelne, utánnaolvastam a skizofréniának, bár a tünetei nem eggyeznek az én tüneteimmel, mégis megkérdezném, hogy ennek ugye nincs köze hozzá?!

        Előre is köszönöm, ha tud segíteni!

        Köszönettel: D. Orsolya

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Orsolya!


        A derealizáció, mint tünet, lehet része a pánikbetegségnek, jobban mondva a pánikrohamnak. Úgy tűnik a leírásából, hogy már rohamai nincsenek, viszont tartós észlelési problémával küzd. Legtöbbbször ilyenkor inkább tartós szorongás van a háttérben, aminek van gyógyszeres és pszichoterápiás (meg)oldása. 
        Nem tudom szed-e még pszichiátriai gyógyszert,ill. jár-e valahova terápiába/kineziológushoz? Mit mondott a pszichológus, hogyan lehet változtatni ezen az érzésen? Ugyanis aki "nagyon jó", az terápiás tanáccsal is tud szolgálni. .
        A szkizofréniától való differenciálásban pedig segíthet egy pszichiáterrel való beszélgetés (személyes konzultáció), vagy akár egy  pszichológiai személyiségvizsgáló teszt.
        Önön múlik, melyik segítségét használja.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 15:36:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: