• Stressz és magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő!

         

        Alapjában véve stresszes alkat vagyok.

        (Előzmények: 7 héttel ezelőtt haláleset a családban, édesanyám nyugtatása, helytállás, munkahelyi stressz, szakdolgozatírás közepén álltam, állok)

        5 héttel ezelőtt rosszul lettem, felugrott a vérnyomásom. (160/95 pulzus 104) Majd a gyomrom tájékán megjelent egy állandó remegés, feszültség. Nem tudtam aludni, nem volt étvágyam, levert voltam, fogytam mostanáig két hónap alatt 10 kg-ot, ami mondjuk nem árt, mert magas volt a súlyom. Még mindig fogynom kell. Az orvos javaslatára elkezdtem szedni először a Coverex ?AS ( 5 mg)vérnyomáscsökkentőt és reggel és délben 0,5 szanaxból felet, este egy egészet. Egy pár napig jó volt, aztán estére mindig felment a vérnyomásom a legmagasabb 163/96 pulzus 85 volt.

        Persze ilyenkor még jobban felhúztam magam. Persze voltak jó értékek is, a pulzus általában 65 és 80 között szokott lenni, de volt magasabb is egy-két esetben Akkor javasolta az orvos, hogy térjünk át reggel egy szem  Coverex-AS kombira ( 5/1,25), esete egy szem Coverex-AS-bő ( 5 mg) este vettem be.

        Hát megint nagyon változó volt a legmagasabb 150/83 volt.

        Közben voltam vérvételen, az orvos szerint elfogadható a lelet, bár a vasam csak 8,4 volt, arra felírt egy három hónapos gyógyszerkurát.

        Ekkor gondoltam egyet és március 13-án elmentem pszichiáterhez. Részletesen elmeséltem az előzményeket, megmutattam a gyógyszereket.

        Véleményes szerint a szanax nem volt a legjobb az én esetemben (mert nagyon elálmosított és nem tudtam rendesen dolgozni) Kérdezte, hogy mért kell este is vérnyomáscsökkentőt szedjek.

        Javaslatára elkezdtem szedni a Rivotril (0,5 mg) gyógyszert. Reggel fél, (a délit rám bízta, attól függően, hogy hogy érzem magam, este egy egész)

        Pénteken és szombaton jó volt a vérnyomásom, este nem vettem be a csökkentőt. Vasárnap reggel viszont megint 144/79 pulzus 66 volt. Majd délig lement 120/86-ra . Már akkor izgultam, hogy mi lesz megint másnap reggel. Estére felment megint158/ 86-ra pulzus 73.

        Az éjjel rosszul aludtam, forgolódtam,  ma reggel (hétfő) háromnegyed hatkor 152/93 volt, a pulzus 81. Gyógyszerbevétel, majd 7 órára lement 124/87-re, akkor a pulzus volt 106. Persze előtte sokat mozogtam.

        Sok fokhagymát fogyasztok, mellette elkezdtem szedni (a doktornő is javasolta) egy

        BANO féle fokhagyma-galagonya-fagyongy kapszula gyógynövénykivonatot is.

         

        Lehet, hogy túl reagálom a vérnyomás dolgot? Félek a Rivotril hozzászokásától. 3 hét múlva kell kontrollra menjek. A gyomromba a remegés csak ritkán jön elő, inkább akkor, ha magasabbat mér a vérnyomásmérő.

        Olvastam valahol, hogy vannak már modernebb készítmények, amik segítenek legyűrni a stresszt, a szorongást és amihez nincs hozzászokás, vagy nagyon minimális az esély. Tanultam szenvedélybetegségek című tárgyat a fősulin, ott is hallottam valami hasonlót, de most nem emlékszem a nevére.  Ön szerint tényleg van ilyen? Mert úgy érzem, hogy a stressz miatt megy fel a vérnyomásom. Vagy kérjek erősebb vérnyomáscsökkentőt, mert az orvos szerint ez a leggyengébb?

         

        Várom tanácsát, amit előre is köszönök! Teréz

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás, stressz témában

        Kedves Teréz!


        Levelét nehéz volt elolvasni az ékezetes betűk hiánya miatt, ezért lehet, hogy valamit nem jól értek a levélből. Összefoglalva: a vérnyomás és főleg a pulzus feszültségből adódóan kiugorhat, ez még nem jelenti feltétlen, hogy vérnyomáscsökkentőt kéne beállítani. Ki kellene próbálnia, hogy   csak nyugtatót szed, és akkor hogyan alakul a vérnyomása, ill. van-e egyáltalán rosszulléte. A vérnyomás méregetését inkább csak rossz közérzet esetén ajánlanám.
        Mivel elég sok teendője van, érdemes lenne inkább arra koncentrálni, kevesebb önmonitorozás javasolt.
        A pszichiáternél érdeklődhet a feszültségoldók és feszültségoldás egyéb válfajairól, pláne, ha "általában" stresszes. Valóban nem lenne célszerű rászokni sem a Xanaxra, sem a Rivotrilra (jelzem, nincs sok különbség köztük!) Ami pedig még ésszerűbb lenne: próbálja a stresszt okozó tényezőket felszámolni.


        dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 08:47:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 20:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: