• Stressz és magas vérnyomás

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Tisztelt Dr. Úr/Nő!

     

    Alapjában véve stresszes alkat vagyok.

    (Előzmények: 7 héttel ezelőtt haláleset a családban, édesanyám nyugtatása, helytállás, munkahelyi stressz, szakdolgozatírás közepén álltam, állok)

    5 héttel ezelőtt rosszul lettem, felugrott a vérnyomásom. (160/95 pulzus 104) Majd a gyomrom tájékán megjelent egy állandó remegés, feszültség. Nem tudtam aludni, nem volt étvágyam, levert voltam, fogytam mostanáig két hónap alatt 10 kg-ot, ami mondjuk nem árt, mert magas volt a súlyom. Még mindig fogynom kell. Az orvos javaslatára elkezdtem szedni először a Coverex ?AS ( 5 mg)vérnyomáscsökkentőt és reggel és délben 0,5 szanaxból felet, este egy egészet. Egy pár napig jó volt, aztán estére mindig felment a vérnyomásom a legmagasabb 163/96 pulzus 85 volt.

    Persze ilyenkor még jobban felhúztam magam. Persze voltak jó értékek is, a pulzus általában 65 és 80 között szokott lenni, de volt magasabb is egy-két esetben Akkor javasolta az orvos, hogy térjünk át reggel egy szem  Coverex-AS kombira ( 5/1,25), esete egy szem Coverex-AS-bő ( 5 mg) este vettem be.

    Hát megint nagyon változó volt a legmagasabb 150/83 volt.

    Közben voltam vérvételen, az orvos szerint elfogadható a lelet, bár a vasam csak 8,4 volt, arra felírt egy három hónapos gyógyszerkurát.

    Ekkor gondoltam egyet és március 13-án elmentem pszichiáterhez. Részletesen elmeséltem az előzményeket, megmutattam a gyógyszereket.

    Véleményes szerint a szanax nem volt a legjobb az én esetemben (mert nagyon elálmosított és nem tudtam rendesen dolgozni) Kérdezte, hogy mért kell este is vérnyomáscsökkentőt szedjek.

    Javaslatára elkezdtem szedni a Rivotril (0,5 mg) gyógyszert. Reggel fél, (a délit rám bízta, attól függően, hogy hogy érzem magam, este egy egész)

    Pénteken és szombaton jó volt a vérnyomásom, este nem vettem be a csökkentőt. Vasárnap reggel viszont megint 144/79 pulzus 66 volt. Majd délig lement 120/86-ra . Már akkor izgultam, hogy mi lesz megint másnap reggel. Estére felment megint158/ 86-ra pulzus 73.

    Az éjjel rosszul aludtam, forgolódtam,  ma reggel (hétfő) háromnegyed hatkor 152/93 volt, a pulzus 81. Gyógyszerbevétel, majd 7 órára lement 124/87-re, akkor a pulzus volt 106. Persze előtte sokat mozogtam.

    Sok fokhagymát fogyasztok, mellette elkezdtem szedni (a doktornő is javasolta) egy

    BANO féle fokhagyma-galagonya-fagyongy kapszula gyógynövénykivonatot is.

     

    Lehet, hogy túl reagálom a vérnyomás dolgot? Félek a Rivotril hozzászokásától. 3 hét múlva kell kontrollra menjek. A gyomromba a remegés csak ritkán jön elő, inkább akkor, ha magasabbat mér a vérnyomásmérő.

    Olvastam valahol, hogy vannak már modernebb készítmények, amik segítenek legyűrni a stresszt, a szorongást és amihez nincs hozzászokás, vagy nagyon minimális az esély. Tanultam szenvedélybetegségek című tárgyat a fősulin, ott is hallottam valami hasonlót, de most nem emlékszem a nevére.  Ön szerint tényleg van ilyen? Mert úgy érzem, hogy a stressz miatt megy fel a vérnyomásom. Vagy kérjek erősebb vérnyomáscsökkentőt, mert az orvos szerint ez a leggyengébb?

     

    Várom tanácsát, amit előre is köszönök! Teréz

     

     

    WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás, stressz témában

    Kedves Teréz!


    Levelét nehéz volt elolvasni az ékezetes betűk hiánya miatt, ezért lehet, hogy valamit nem jól értek a levélből. Összefoglalva: a vérnyomás és főleg a pulzus feszültségből adódóan kiugorhat, ez még nem jelenti feltétlen, hogy vérnyomáscsökkentőt kéne beállítani. Ki kellene próbálnia, hogy   csak nyugtatót szed, és akkor hogyan alakul a vérnyomása, ill. van-e egyáltalán rosszulléte. A vérnyomás méregetését inkább csak rossz közérzet esetén ajánlanám.
    Mivel elég sok teendője van, érdemes lenne inkább arra koncentrálni, kevesebb önmonitorozás javasolt.
    A pszichiáternél érdeklődhet a feszültségoldók és feszültségoldás egyéb válfajairól, pláne, ha "általában" stresszes. Valóban nem lenne célszerű rászokni sem a Xanaxra, sem a Rivotrilra (jelzem, nincs sok különbség köztük!) Ami pedig még ésszerűbb lenne: próbálja a stresszt okozó tényezőket felszámolni.


    dr. Bakos Cinnia Dóra

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség
    Orvos

     WEBBeteg Szakértő

    Kérdés: 2009-03-19 08:47:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 20:26

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Kedves Doktornő! Feleségemnek pánikbetegségszerű depresszióban szenved. 4 év után jött vissza a betegsége. Négy hónapja kínlódik, amikor már javulni kezdett az állapota, kérte, hogy olyan antidepresszáns kaphasson, ami a szemnyomást nem...
    Tisztelt Doktor nő! A panaszaim 3 éve kezdődtek, mikor rövid időn belül rengetek komoly feladat hárult elém, pótérettségi, országos verseny, technikusi vizsga. Azt vettem észre hogy egyik nap a szívem kicsit hevesebben ver, az idő múlásával...
    Tisztelt Doktor úr /nő, Férjem 32 éves, erdélyi származású. 5 éve Magyarországon élünk a szüleim házában, és van egy két éves kislányunk. Férjem édesanyja kb 20 éves kora óta diagnosztizált paranoid skizofréniában szenved, melyet...
    Tisztel Doktor Nő/Úr! A kédésem arra irányulna,hogy van a családunkban egy diagnosztizált paranoid skizofrén beteg. Mi a hozzátartozói pontosan tudjuk,hogy mi is ez a betegség és mi lenne a kezelési módja. Viszont a problémánk az,hogy az...
    Kedves doktornő! Jelenleg három hónapos babámat nevelem, a korábban megállapított diagnózisok miatt járok pszichiáterhez. Az orvos logorrheát említ, a másokhoz képest kissé gyors beszédtempóm miatt, és azt mondja, hogy a gondolkodásom is...
    Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleménye, tapasztalata az Aurorix nevű gyógyszerrel kapcsolatosan enyhe, közepes depresszió kezelés terén, mennyire hatásos, mennyire kedvező a mellékhatás profilja, mennyire elérhető ez...
    T. Doktornő! Ön szerint mi lehet a problémám? Régen pörgős voltam, felpörögtek a gondolataim, sokat beszéltem, nem tudtam abba hagyni, munkahelyen állandóan futottam, mindent gyorsan, maximálisan akartam megvalósítani, mert olyan érzésem...
    Tisztelt Doktornő! Pánikbetegségre rexetin tablettát szedek már három éve. Kezdetben a 20 mg gyógyszerből napi egy szemet szedtem mára a nehezebb időszakokban is elég fél szem bevétele erre azonban sajnos szükségem van. Párommal szeretnénk...
    Jó napot kívánok. Olyan problémám lenne hogy márciusba kórházba kerültem stroke gyanújával. Bal arc/kar/láb zsibbadással. Egy hetet voltam kórházban..minden vizsgálaton túl estem (mr..ct..stb) Kizárták..azt mondták idegi alapon...
    Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a Seduxen 5 mg és a Wellbutrin SR 150 mg gyógyszerek szedhetők-e együtt, 1-1 szem naponta adagolásban? Válaszát Előre is köszönöm.