• Mi lehet velem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Az én problémámat nehéz nekem megfogalmazni. 32 éves férfi vagyok. Jellemző volt rám hogy nem voltam jó tanuló általános iskolában. A változás a tanulmányaimban szakközép iskolában következett be, mikor egy véletlenül megtanult órai anyagot felmondva a tanár 5-öst adott.Ezen felbuzdúlva ismét megtanultam, ismét 5-öst kaptam. Később minden tartárgyból 5-ös lettem, osztályelső, szakmai versenyen szabadúltam fel, mentesűltem a vizsgák alól. Ezt azért írtam le, mert azóta is tartom magam ezekhez a dolgokhoz. Nagyfokú megfelelési vágy van bennem, de ez kifejezetten csak a munkámra érvényes. Első munkahelyemen vettem észre, hogy rendkívűl jó lett a számmemóriám. Rendszámokat, telefonszámokat jegyeztem meg, több napig vissza tudtam mondani őket, keveredés nélkül. Ez pár hónapig tartott csak, és kezdődőtt a leépülés - szerintem. Az Ön megkeresése is ezért történt. Kb 15 éve úgy élek, hogy nem szívesen beszélek. Jellemző rám, hogy beszédben szavakat tévesztek, sokszor nincs épkézláb mondatom. Próbálok lassabban beszélni, koncentrálni, de nem mindig sikerül. Sokszor van, hogy kérdésekre rögtön megvan válasz, de nem tudom magam kifejezni, a szavak végére más ragot teszek. Azt is észrevettem, hogy sokszor több rokonértelmű szó jut eszembe, és elkezdem az egyik szóval, de a másik szó végével fejezem be.Persze az is nehezíti a beszédemet, hogy folyamatosan ellenőrzöm magam, jól mondtam-e amit akarok. Vannak azonban napok, mikor nagyon jól ki tudom magam fejezni. De vannak rémes napok. Sokszor van hogy megakadok, és tudom mit szeretnék mondani, de olyan szót mondok ki, amiről még én sem tudom hogy hogy jön a mondandómhoz. Ez lenne a problémám. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Jácint

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichés betegség, témában

        Kedves Jácint!

        Részletes vizsgálat nélkül csak felmerülő lehetőségeket tudok felsorolni. Depresszióra, szorongásos kórképekre is jellemző a koncentráció zavara, az, hogy nem szívesen beszél. Szociális fóbia jellemzője, hogy olyan helyzetekben, ahol az illető ki van téve mások figyelmének, szorong, nem szívesen szólal meg, ha erre mégis sor kerül, akkor pedig a szorongás felerősödik, ennek következtében újabb tünetek jelenhetnek meg. Az állandó önellenörzés utalhat erre is, de kényszerbetegségben is megjelenik. Ezek pszichiátriai kórképek, de ezek mellett koncentrációs zavarok, beszédproblémák megjelenhetnek neurológiai, belgyógyászati betegségekben is.

        Azt javaslom, először keresse fel háziorvosát egy részletes vizsgálat végett. Ha eltérést nem talál és nem látja szükségesnek a továbbküldést, akkor keressen fel pszichiátert.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-04-08 18:24:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: