• Érdekes kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv!

        Az lenne a kérdésem, hogy több forrásból hallottam azt hogy a függöség személyenként változó lehet, tehát nem mindenki lehet ugyanarra függő.Én pl akármilyen formában jutattom magamba a nikotint (ha kicsi ha nagy mennyiségben) még hosszabb idő alatt se tudok függö lenni, ez hasonlóképpen van az alkohollal is.Az elején függö leszek de nagyon gyorsan leszokok róla, ha akarom ha nem akkor is mert egyszerűen nem tudom már kivánni.Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy mitől van ez?Ez az állapot örök életű, vagy meglehet változtani?Ha pl valami durvább anyaggal kerülnék kapcsolatba pl heroin ott is lehetséges lenne az hogy ne alakuljon ki függöség, vagy ott már egyéntől függetlenül kialakul mindenkinél?És mivel magyarázható ez a jelenség hogy a cigi valakinél elég kemény függöséget tud okozni, valakinél még akkorsem tud ha nagyon akarna az lenni?

        WEBBeteg szakértő válasza a függőség témában

        Tisztelt Levélíró!


        Próbálom a kérdés értelmét kibogozni, vagyis miért fontos az, hogy valaki (fizikai) függőségre kevésbé hajlamos? A leírtakból azt következtetem, hogy szeretne függővé válni, de nem tud? És ez lenne a baj? Miért kéne ezen változtatni? Vagyis miért van Önnek szüksége  (szer) függőségre?
        A függőségnek egyébként két fajtája van: a fizikai és pszichés függőség. Mindkettőnél lehetnek adottságbeli különbségek, nehéz lenne megmondani, kinél ezt mi okozza. Amennyiben Ön továbbra is valamilyen pótszert keres az életéhez (talán az örömszerzés céljából), akkor személyiségében igenis hordozza a függőség vonásait. Úgy tűnik ezzel a vággyal nincs szinkronban a "biológiája". Itt nem a fizikális adottságok, hanem a gondolkodás módosításával lehetne feloldani az Ön konfliktusát. 

        Üdv, dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-11 22:08:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: