• Mi lehet a baj? Fojtogató érzésem van, szédülök veszekedés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        tisztelt szakértö.lenne egy elég sürgös kérdésem ugyanis már nem elöször fordul elö velem a dolog.egy kicsit abszurd tüneteim vannak de én pontosan leirok mindent,és remélem h fény derül h mi lehet velem.172cm magas vagyok,122kg,10honapja szültem.a várnyomásom csak terhesség alatt volt magas,preeklampsziám volt.amugy jelenleg a korábbi régi maradt 105-110/70-80.a vércukrom 3,92-4,2ig szokott lenni.olykor mikor a párommal összerzördülünk majd lefekszem h aludjak és kiszellöztessem az agyam,rám tör egy érzés mintha valaki a nyakam fojtogatná,nem kapok levegöt,el kezdek szédülni,sietek nyitogatni az ablakokat h friss levegöt kapjak,a hasam ugy felpuffad h nem lehet benyomni,kökemény lesz.hiába a friss levegö én majd megfulladok...mad mindezek kb fél ora elmultéval szünni kezdenek és helyre jövök.mégis mi lehet ez?lehet ebböl a tünetekböl egyszer komolyabb baj is?szeretném mégis a véleményét kikérni h maga szerint mikre lehetne gyanakodni az esetemben?válaszát elöre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a nehézlégzés témában

        Tisztelt Levélíró!


        A testi egészségre utaló adatokból ami feltűnő, az a rel. magas testsúly. Nem tudom, hogy ez a terhesség velejárója volt, vagy eleve túlsúlyos volt. Nyílván ez labor, vérnyomás elváltozásokkal is együttjárhat, mely itt norm-nak mondható. Mivel rosszulléteinek kiváltó oka elég konkrét és ráadásul tünetei múlóak, valószínűbbnek látom a pszichés eredetet. (ehhez persze kell, hogy a szükséges testi vizsgálatok meglegyenek, vagyis negatív labor eredmény, mellkasi (szív-tüdő állapot) és hasi status rögzítése, ezeket a vizsgálatokat háziorvosánál kezdeményezheti)
        A szorongásos  (és szomatoform) zavaroknak több fajtája van, a testünk érzékenyebb pontjain szoktak tüneteket produkálni. Ha ez a (kezelhető) rosszullét nem lenne gyakori, gondolom nem írt volna nekem.. ha az összezördülések ritkábbak lennének, esetleg nem is lennének, lehet, hogy ilyen szorongásos rohamja sem lenne?  Ha más helyzetben, vagy váratlanul nem törnek Önre ezek az "abszurd" tünetek, akkor nem a tünet gyógyszeres kezelése a megoldás, hanem a kiváltó ok (vagyis párkapcsolati konfliktussal) való foglalkozás. (Tipp: gondolkodjon el, milyen személyeket/körülményeket érez fojtogatónak)

        dr. Bakos Cinnia Dóra

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 17:59:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: