• Pánik öngyógyítása!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        Szeretném kikérni a tanácsát affelől, hogy ha van elszántság és gyógyulásra való igény, akkor lehet e a pánikbetegséget saját magunk erejéből meggyógyítani?Hallottam, hogy vannak terápiás módszerek erre. Tudna nekem pár ilyen terápiás ötletet adni?Nagyon fontos lenne! Orvoshoz nem szeretnék menni, mert már voltam kettőnél is, de mindkettő gyógyszert akart felírni, de mivel 20 éves vagyok nem szeretném szedni azokat!

        Előre is köszönöm!

        N.Mariann

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Mariann!

        Amire Ön gondol, azok a pszichoterápiás lehetőségek. Ezzel általában pszichoterapeuták foglalkoznak (nem mind orvos végzettségű), tehát egy ilyen személyt kéne keresnie (lakóhelyéhez közel). Ugyanis attól függően, hogy az adott terapeuta milyen módszerben jártas, az meghatározza a pszichoterápiás ülések számát, gyakoriságát. Mivel ez időigényes, ezért valószínűleg csak magánrendelés keretében lesz erre módja. És ezek bizony elszántságot (motivációt) igényelnek. Konkrétan pl. a kognitív-viselkedésterápia nagyon hatékony (melynek része lehet relaxáció vagy légzéskontroll is), ami általában heti gyakoriságú, kb. 15-20 terápiás ülést igényel. Tulajdonképpen ezt a módszert (gondolkodásmódot) el kell sajátítani, vagyis valakitől meg kell tanulni. Ehhez pedig szükség van valakire, aki ezt megtanítja Önnek ( a terapeuták a képzésük során kb. 2-3 évet szánnak egy-egy módszer elsajátítására). És tévedés ne essék: a terapeuta "csak" írányít, a gyógyulás valóban a páciensen múlik. Sok sikert,

        dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 21:21:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 14:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: