• Pszichés? ismét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Bakos Cinnia Dóra! Köszönöm válaszát! Még nem kezdtem el a Xanaxot, ezért még nincs tapasztalatom. Milyen módszerrel deríthető ki hogy valakinek szorongásos ill.pánikbetegsége van? A mindennapos testi tünetek is erre utalnak? Nem csak rohamokban időnként jelenkezik? Köszönettel N.Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, pánik témában

        Kedves Éva!


        Úgy látom, még azt nehéz elfogadnia, hogy pszichés eredetűek lennének a fizikai panaszai. Előző levelemből ismételve "A pszichiátriai diagnózis felállításához a tünetek jellege, ideje, körülmények leírása szükséges, és a testi okok kizárása (ami itt megtörtént). Azért a legjobb, ha a szorongásos zavar fajtáját pszichiáter állapítja meg." Ezen utóbbin azt értettem, hogy a kb. 10 féle szorongásos diagnózist használunk, ill. szomatoform zavarokból is többféle van.

        Ahhoz, hogy bármelyik konkrét diagnózist felállítsuk, az adott kritérium (tüneteknek) kell fennállnia. Erről pedig nem műszeres vizsgálattal, hanem átbeszélés során győződünk meg (irányított kérdések alapján) Egy példa az.un. kritériumokra, hogy a pánikzavarra nem a folyamatos szorongás, hanem a rohamszerű tünetek a jellemzőek stb. Jelenleg levél útján pontos diagnózist nem lehet felállítani, mert sokat jelent a személyes tapasztalat is. Az viszont elmondható, hogy a szorongásoldók általában jók a szorongásoso zavarokra (így pánikbetegségre is).

        dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 21:19:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: