• Pszichés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Dinya Zoltán!

        December óta többször előfordult heves szívdobogás (mely hirtelen felállásnál is jelentkezik),szívtájéki szúrás, mellkasi-szegycsonti fájdalom,görcs,égés minden nap. Ha feszülést érzek a mellkasomban gyakori a székletürítés. Több hónapja fennálló fülzúgás-sercegés. Teljes kardiológia neg.pajm.neg.neur.neg.fül-orr.gége neg. minden negatív. Az endokrinológus-belgyógyász szerint ez pánik szindróma vagy pszichoszomatikus ezért xanaxot írt fel 0,25-öst 2x 1 nap. Kérdésem az, hogy ehhez mennyi idő után lehet hosszászokni, (nem szeretnék) és babát is tervezek már régebb óta, csak ez a valami közbeszólt. Mennyi idő után hat, okoz-e mellekhatást ha mégsem lelki oka van a bajomnak és szedem? Valóban lehet ez pszichoszomatikus vagy pánik? Még akár évekkel a stresszes időszak után is? Van egyébként ennek a diagnózisnak a felállításához speciális módszer? Köszönettel Nagy Éva (31éves)

        WEBBeteg szakértő válasza a szívdobogás témában

        Kedves Éva!


        Azt gondolom, igen alapos kivizsgáláson esett át, így valószínű, hogy tüneteinek szorongásos alapja van. A diagnózis felállításához a tünetek jellege, ideje, körülmények leírása szükséges, és a testi okok kizárása (ami itt megtörtént). Azért a legjobb, ha a szorongásos zavar fajtáját pszichiáter állapítja meg.
        Terápia: A leggyorsabban valóban a feszültségoldók segítenek.(azonnali nyugtató hatás). Elkezdte már szedni a Xanaxot? Mi a tapasztalata? Ha a lentebb javasolt mennyiség elegendő (és nem érzi soknak sem-általában ez jelzi, ha nem pszichés eredetű a baj), átmenetileg nyugodtan lehet szedni 1-2 hónapig, egyébként a hozzászokás nagyon egyénfüggő. Mindenesetre terhesség alatt nem ajánljuk a szedését. Addigis érdemes volna a szorongást kiváltó okon elgondolkozni, esetleg relaxációs gyakorlatokat elsajátítani. 

        Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-04 19:01:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: