• Tényleg jó?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/Nő!

        2008.májusában pánikroham jelentkezett nálam. Elmentem pszichológushoz aki felírt nekem 0,25mg xanaxot (3x1).Nagyon kemény volt az első 1 hónap,de utána egyre jobban éreztem magam és júliusra teljesen tünetmentes lettem. Nagyon jól éreztem magam a bőrömben mintha kicseréltek volna! De sajnos azt hittem,hogy nem kell nekem már a gyógyszer és szépen fokozatosan (ahogyan az a pszichológusom javasolta) elkezdtem elhagyni. Ez szépen ment is egy darabig,de utána a reggeli adagból történő 1/2 gyógyszer elhagyása elvonási tüneteket okozott és visszaestem.Azóta is próbálok kilábalni ebből a helyzetből, de a szorongásaim egyre csak erősödtek. A fizikai tünetek (szédülés,fülégés,arcégés) újra visszatértek. Ezek a mai napig megvannak és egész nap jelen vannak.Sajnos ma már generalizálódot a szorongásom. Sokat sírok és kétségbe vagyok esve. Járok pszichoterapeutához már fél éve.Kipróbáltam már majdnem minden alternatívát (kineziológia,pozitív gondolatok stb.).De nem adom fel! Ajánlotta a pszichiáterem, hogy szedjek szójalecitint és magne B6-ot.Ön szerint tényleg lehet ilyen állapotban szójalecitint szedni, és tényleg jó hatással lenne ilyen esetben? Esetleg még mit tehetnék saját magam gyógyulása érdekében?? Megpróbálok sokat sportolni,de nem mindig esik jól.Ez alatt az idő alatt le is fogytam 15 kg-t.Kérem adjon tanácsot és ha bármi más eszébe jut ezzel kapcsolatban legyenszíves írja meg nekem. Előre is köszönöm válaszát:

        Tisztelettel: Ancsa

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Ancsa!


        A történet (vagyis a terápia) első fele reményre adna okot, hiszen tünetmentessé vált, ahogy írja. Sokszor előfordul, hogy sajnos a Xanaxhoz hozzászokik valaki, ezért nehéz megvonni. És ilyenkor igyekszünk a gyógyszert pszichoterápiával helyettesíteni. Vagyis úgy tűnik, a logikus utat járta.
        Bennem felmerült kérdések: miért nem a pszichológus (vagy inkább pszichiáter? ui. csak ő írhat gyógyszert) folytatta a maga (pszicho) terápiáját? Jelenleg kap-e valamilyen gyógyszert (Xanaxon kívűl) ill. voltak-e egyéb gyógyszeres próbálkozások? Jelenlegi pszichoterápia céljai, ideje stb. ki lett-e tűzve? Milyen (pszichoterápiás) módszer (vagyis koncepció) szerint gyógyít a terapeuta? Több helyre is jár egyszerre?
        Mert:
        1.fontos, hogy egy-egy terápiás lehetőséget konzekvensen végigjárjon (nem jó keverni, gyakran váltogatni a módszereket,mert csak belegabalyodik!) Illetve párhuzamosan bizonyos módszereket nem tanácsos alkalmazni
        2. Gyógyszer és pszichoterápia kombinációja előnyös lehet. Általában idegrendszer erősítő szerből többféle gyógykészítmény van, de ezek nem kifejezetten pánikzavarra valók(legalábbis az Ön által jelzettek). Érdemes megkérdeznie z orvosát, mire javasolja ezeket, vagyis mit vár(hat) a szedésétől (ő tudja, miért ezekre gondolt)
        És végül  javaslom: készítsen egy mérleget arról, hogy az összes gyógyító eljárás közül melyek voltak a leghatékonyabbak, melyik miben segített, és lehetőleg erre egy embert keresni, aki ezeket a gyógyító módok "egy az egyben" tudja nyújtani Önnek.

        dr. Bakos Cinnia Dóra

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 22:00:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: