• Gyógyszerfüggőség, pszichiátria

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő,úr!

        Több éve jelentkezett szívritmuszavar és tachikardia miatt, aminek organikus okát nem találták, szedek Rytmonormot, Betalocot, Xanax SRt, Rivotrilt. Utóbbi 2-őt ideg-, elme orvos, pszichológus írta fel pánikrohamok, stresszhelyzetekre való rossz reagálásom miatt. Ezek előzményei voltak a szívproblémáimnak, és még a nem éppen szép gyermekkorom...Ezek a gyógyszerek szinte teljesen megszüntették a szívem rendetlenkedését, néha, ha nagyon fáradt vagyok jelentkeznek. Aggódom, hogy a Xanaxot, Rivotrilt meddig szedhetem, próbáltam elhagyni, nem megy, mert akkor a szívem "megzavarodik", főleg a Xanaxot nem tudom kihagyni sem. Meddig lehet szedni, milyen mellékhatásai lehetnek hosszabb távon? A mérleg melyik oldalát nézzem: a tünetmentesség, vagy a kockázat a szívpanaszok rosszabbodására?

        Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyugtató témában

        Tisztelt Levélíró!


        Sokféle vélemény van a nyugtatók szedésével kapcsolatban. Egy biztos: nincs értelme ugyanabból a típusból (hatástani csoportból) kétféle gyógyszert szedni, vagyis téves dolog egyszerre Rivotrilt és Xanaxot is szedni. De elég sokan vannak, akik mégis kétféle nyugtatót szednek. Sajnos ezekhez általában hozzá is szoknak, már kívánja a szervezetük. Azt elfelejtette leírni, melyik gyógyszerből hány mg-ot szed egy nap? Hosszú távon nézni kell a gyógyszer előnyét, hiszen a tartós szorongás (okozta pl. szapora szívverés) lehet ártalmasabb a szervezetének, mint maga a gyógyszer. Ezt a mérlegelést úgy gondolom kezelőorvosának (vagyis pszichiáterének) kell elvégeznie az előzmények ismeretében. Ahogyan beállította a gyógyszert, úgy az adagolásban, a kezelési tervben. esetleges leszokásban is segítségére kell legyen.

        dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-04 22:33:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: