• Orvosi segítség nélkül gyógyítható a pánikbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr!

        21 éves lány vagyok és egy ideje már küzdök a pánikbetegséggel!Tisztán emlékszem,hogy az első ilyen roham a kocsiban jött rám, amikor egy nagy kátyúba mentünk és megijedtem.Ezután jöttek is a tünetek.A  heves szivdobogás,ájulásérzés, tenyérizzadás stb...Persze voltam orvosnál és teljeskorű kivizsgáláson vettem részt és minden negatív lett, így a doktor arra következtetett, hogy pánikbeteg vagyok.Pszichiáter írt fel gyógyszert: xanax 0.5 és citopram 20 mg.Ezeket szedtem 3 hónapig és jobb is volt, így abbahagytam! De a tünetek újra jelentkeztek.Orvoshoz nem akarok visszamenni, mert nem akarok gyógyszereken élni! Hallottam olyanról aki már több éve szedi és nincs semmi változás! És én kimerek menni az utcára és bárhová, de mégis rámtörnek néha a rohamok!Volt már olyan,hogy láttam egy koborló kutyát és annyira megsajnáltam, hogy előjött ez a betegség! De tudom, hogy csak én oldhatom meg a problémáim a gyógyszer csak tünetmentesít! Ha van elég akaraterőm és szembenézek a problémáimmal leküzdhető ez a betegség?

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves 21 éves lány!


        Az elején szeretném tisztázni, hogy egy pánikroham még nem pánikbetegség (utalva a kiváltó esetre). Ezért egy roham miatt nem feltétlen indítunk gyógyszeres terápiát. Ha a tapasztalata viszont az, hogy  bizonyos szorongásos tünetek (látszólag) ok nélkül Önre törnek(míg gyógyszer mellett nem), akkor ezzel foglalkozni kell. Ha nem gyógyszerrel szeretné megelőzni a pánikrohamokat, és van önben elszántság, önismereti igény, akkor keressen fel pszichoterapeutát , aki a pszichoterápiás módokról (többféle van) tájékoztatja.A megoldáshoz az irányt a teraputa, a kivitelezést az ön motivációja biztosítja.

        Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-27 22:59:48; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 09:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: