• Pánik

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt weborvos!

        40 éves férfi vagyok, kb 3 éve diagnosztizáltak nálam középsúlyos pánikbetegséget agorafóbiával depresszív hajlammal.Az orvos napi 1mg frontin szedését javasolta amit a mai napig szedek.A pánik tüneteim lényegesen javultak a kezdeti stádiumhoz képest, gyakorlatilag rohammentes voltam de az agórás tünetek szinte semmit nem változtak ezért kb 4 hónapja a frontinos kezelést kiegészítettem 20mg floxettel is.A kezdeti bevezető szakaszon túl az agorás tünetekben javulást észleltem viszont a pánik, depresszív tüneteket szerintem a gyógyszer kihangsúlyozta. Azóta 3 - 4 X kaptam klasszikus pánik rohamot amit a frontin sem oldott.A floxett  napi adagját két hete 10 mg mérsékeltem. A negatív tünetek valamelyest enyhültek de összességében nem érzem magam jobban mint a gyógyszeres kezelés előtt, Sőt! Sajnos a kezelőorvosom már nem praktizál és az agorafóbiám megnehezíti más orvosokkal való kapcsolat felvételét, ezért Öntől kérdezem hogy mit tegyek. Szedjem e a floxettet tovább vagy pedig esetleg más gyógyszer kombinációt ajánlana.

        Válaszát előre is köszönöm

        Tisztelettel: Sz. István

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség, agorafóbia témában

        Kedves István!

        Ha a leírt diagnózisok a helyüket megállják, a terápiás javaslatom a következő: pánik betegségre lehet szedni nyugtatókat és/ vagy hangulatjavítókat. Az agorafóbiára (mint általában a fóbiákra) viszont a pszichoterápia a legalkalmasabb. Emiatt érdemes volna olyan pszichiátert felkeresnie, aki egyben pszichoterapeuta. Bennem felmerül a kérdés, hogy fóbiája miért akadályozza Önt az újabb szakember felkeresésében (agorafóbia=tömegiszony). Nem lehet, hogy szociális fóbiája (is )kialakult? Erre persze ugyanaz érvényes, mint az agorafóbiára (terápiát illetően). Átmeneti akadályok, félelmek leküzdésére alkalmas a Frontin is,vagyis megkönnyíti a kapcsolatfelvételt. Mindenképp azt mondanám, hogy ne a saját szakállára kombinálja a gyógyszereket, és gondolkodjon el a komplex kezelésen (gyógyszer+pszichoterápia).

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 16:34:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: