• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        33 éves (3 éve elvált) ffi. vagyok és alvászavarommal kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni öntől.
        Sajnos már 10 hónapja szenvedek ebben a betegségben. Igazából,  minden előzmény nélkül, egyik éjszakáról a másikra alakult ki és azóta sem tudok "kilábalni" belőle. Korábban nagyon jó alvó voltam. Csak becsuktam a szemem és már aludtam is (bármeddig). Alvászavarom kezdeti szakaszában 2-3 órát azért tudtam aludni, persze komoly elalvási nehézségek árán. Mára ott tartok, hogy sokszor, éjjel már le sem fekszem, mert úgyis  képtelen vagyok aludni. Egész éjjel olvasok és tévézek. Nagy ritkán elbólintok 1-1 órára, de  sajnos ennyi és nem több, a pihenéssel töltött "órák" száma. Napközben persze fáradt vagyok, de mindig átesek egy holtponton és kibírom a munkaidőm (irodai) végéig. Délutánonkét általában próbálom pótolni a kiesett éjszakákat, de sajnos eredménytelenül. Szeretném megjegyezni, hogy semmiféle káros szenvedélyem nincsen, rendszeresen sportolok (futás, úszás). Koleszterinem, vérnyomásom, v.cukrom, rendben van, nem tudok róla, hogy lenne érrendszeri, ill. más  betegségem, aminek tipikus tünete az alvászavar lenne. Pszichátriai eredetű betegségem sincsen, ill. ilyen tünetet nem vettem észre magamon (depresszió, szorongás, stb.) . Már sokmindent kipróbáltam (nyugtató, altató hatású teák, Valeriana drazsé, Melatonin, Xanax, relax gyakorlatok, ill. zene), de sajnos eredményt nem értem el. Elmentem a háziorvosomhoz is a problémámmal, de csak sok mellékhatással bíró altatót írt fel. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás egy életen át. Szeretném megkérdezni, hogy mit tegyek gyógyulásom érdekében, ill. lenne-e értelme alváscentrumot felkeresnem úgy, hogy az alvás minőségéről  a műszeres vizsgálat valószínüleg nem fog értékelhető információt adni? Az itthoni állapotomból kiindulva, vélhetőleg ott sem  fogok tudni aludni.              

        Köszönettel:  Tibor

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Tibor!


        A problémája és annak megoldására tett kísérletek számomra azt bizonyítják, hogy sokat foglalkozott ezzel, "körbejárta a témát". Nem tudom, ehhez eddig ki adott iránymutatást, de ezeket a tapasztalatokat jó lenne, ha alváscentrumban dolgozó szakemberrel is átbeszélné. Ott valóban ki lehet zárni mindenféle szervi okot (ha esetleg valami kimaradt volna) Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki hetek-hónapok óta csak napi 1-3 órákat alszik, anélkül, hogy szervezete teljesen ki ne merülne, sőt még sportolásra is telik. Ezzel csak azt a félelmét oszlatnám el, hogy szerintem benn tudnák tartani addig kórházban, amíg egy kicsit ne aludna.
        Bemutatkozó sorai ugyanakkor valószínűleg nem véletlenek...emiatt gondolom, hogy pszichés megközelítés is célravezető lenne. Ezért javaslom, konzultáljon pszichoterápiás szakemberrel. Hallgasson az ösztönére, mert valóban az altatók nem oldják meg a problémákat...


        dr. Bakos Cinnia Dóra


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-27 22:37:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 13:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: