• Kényszeres -mániás?- gondolatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        30 éves nő vagyok, korábban életvidám, energikus, de néhány éve egyre kedvtelenebb és levertebb a hangulatom. A legnagyobb problémám az, hogy kényszeres gondolatok gyötörnek. Korábban is voltak olyan gondjaim, hogy bizonyos helyzeteket túlaggódtam (pl egy banki ügyletnél féltem hogy valamit elrontanak vagy hasonló) De ezeket még tudtam kezelni.

        Újabban viszont kitalálok (valamiből kikövetkeztetek vagy összerakok) dolgokat, és ezzel kínzom a párom. Az ő múltjával kapcsolatos dolgokat állítok, amiket én nem is tudhatok, mégis valamiért meggyőződésem hogy igazam van, és nem hiszek neki, amikor nem azt mondja a dologról, amit én kitaláltam. Nincs okom rá, hogy ne higgyek neki, mert tudtommal nem csapott be. Nem tudom, miért van ez. Az a rossz, hogy sokszor a semmiből jön az egész. Bármiről eszembejut valami, amiről faggatom és nem hiszem el, amit mond.

        Lassan rámegy a kapcsolatom. Ezek körül a gondolatok körül forog az agyam szinte egész nap.

        Nem vagyok féltékeny, szóval nem azt kérdőjelezem meg,  merre járt vagy mit csinált, amikor nincs mellettem. Ilyen szempontból megbízok benne. A múlttal kapcsolatos minden bizalmatlanságom és hitetlenkedésem.

        Ennek a betegségnek mi a neve? Honnan jött és mit tehetek ellene? Félek, hogy valami nincs rendben velem, nem akarok megtébolyodni.

        Előre is köszönöm a válaszát!

        Nati

        WEBBeteg szakértő válasza a kényszer, mánia témában

        Kedves Nati!


        Először is köszönöm, hogy "bizalmatlansága" ellenére levelet ír és kérdez. Ez az első lépés a megoldás felé. A második, hogy mielőbb keressen fel egy pszichiátert, hogy az elmúlt évek függvényében pontosan értékelni lehessen a tüneteket és ezáltal a kérdéseire is megkaphassa a konkrét választ, vagyis a zavar nevét (diagnózist). A "honnan jött" kérdésnél mindig felmerül, hogy a vér szerinti családban volt-e bármilyen pszichiátriai zavar, ennek ön addig is utána járhat. Elöljáróban annyit jeleznék még, hogy évek óta fennálló hangulatzavar (depresszió) esetén, annak súlyosbodásával bizonyos rögeszmék megjelenhetnek, de erre van orvosság. Minél hamarabb fordul szakemberhez, annál gyorsabban orvosolható a probléma.

        Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-19 21:50:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 06:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: