• Borderline személyiségzavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Egy észrevételt szeretnék tenni. A borderline személyiségzavarról szóló cikk rendkívül tetszett, csak egyetlen kérdéses dolgot találtam benne, miszerint a személyiségzavarok nem betegségek. Nos, mint érintett, kutyául tudok szenvedni a borderline szeméyiségzavarban, gyógyszerekre van szükségem, és néha kórházba kell mennem. Mindezt azért, mert egészséges lennék? természetesen több véleményt is kikértem a témában és egy másik oldal szakemberétől ezt a választ kaptam: "A borderline személyiségzavart, ahogy a többi személyiségzavart is betegségnek tekintjük, orvosok, pszichológusok foglalkoznak a kezelésével, kórházakban vagy ambulanciákon folyik a kezelésük." Nos, ezt mivel magyarázza?

        WEBBeteg szakértő válasza a borderline személyiségzavar témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ahány megközelítés, annyiféle vélemény. Az én olvasatomban a borderline
        személyiségzavar inkább egy kóros alaphelyzet, amit tapasztalatom szerint
        éppen ezért nem is lehet érdemben vagy tartósan megváltoztatni. Jórészt
        túlzás, de bizonyos szempontból hasonlíthatnám ahhoz a személyhez, akinek
        valamilyen okból (pl egy baleset) hiányzik egy végtagja. Ez egy tartós
        helyzet, valóban rossz, rontja a beteg életminőségét, mint ahogy a
        borderline személyiségzavar is okozhat szenvedést, hogy Önt idézzem. De
        hogy akkor ez a helyzet most betegség vagy állapot....? A dolog
        értelmezésbeli kérdés, játék a szavakkal.
        A borderline személyiséghez gyakran társulhat sok egyéb kórkép,
        alvászavar, depresszió, szorongás, ezek változó mértékben fordulhatnak elő
        a beteg élete során, inkább ezek a részei azok a problémának, amik mintegy
        betegségként valóban kezelhetők.

        Üdvözlettel:  Dr. Dinya Zoltán

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-12 22:36:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: