• Prolaktin-kortizol szint és a Xanax szedésének összefüggése!(endokrin betegség?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        Pánik és szorongásos tüneteim kezelésére megannyi sikertelenül próbált antidepresszáns nélkül ( 8 félét próbáltak ki, de mindegyiktől olyan rosszul voltam, hogy csak csereberélték állandóan, néha már majd megőrültem némelyik mellékhatástól ) Xanax gyógyszert írt fel a psziciáter.A napi mennyiség (már közel másfél éve) 3 mg. ebből napi 2mg sima Xanax, este 1 mg Xanax SR.

        Az utóbbi hónapokban - a szorongásos tüneteim súlyosbodása mellett - szinte mindig fáj a fejem,szédülök,zúg a fülem, olyan, mintha szél süvítene az agyam helyén) állandóan fázom,gyors a pulzusom, remegek, gyenge vagyok, fáradt, enervált,hajnal 3 óra körül rendszeresen felriadok, erős szorongásra, majdnem minden reggel hányok is, a felébredés után már visszaaludni nem tudok!Pár hete észrevettem, hogy mindkét mellemből, nyomás hatására folyadék ürül, nem fehér, nem tejszerű, inkább átlátszó!A menses előtti napok a legrosszabbak, kb.7 nappal a menses előtt! (PMS?)

        A Xanax betegtájékoztatója szerint alkalmazása során megemelkedhet a prolaktin szint, ami okozhatja, hogy a mellből tejszerű folyadék csöpögjön.A kortizol szint nővekedéséről azt olvastam, hogy a szintje hajnal 3 és 5 óra között a legmagasabb, és ha a szerotonin szint alacsony, akkor igen magas lehet a hajnali érték, ami a korai ébredést okozhatja!

         

        Szeretném megtudni, hogy a Xanax ilyen sok ideig és adagban történő alkalmazása okozhat-e ilyen jellegű hormonváltozásoklat, zavarokat, tüneteket?Már lassan azt sem hiszem, hogy pánikbeteg lennék, hanem pontosan a hormonzavar okoz a pánikbetegséghez,szorongáshoz hasonló tüneteket, és a xanax szedése csak ront a helyzeten!

        Vérvizsgálat során csak a pajzsmirigy értéket vizsgáltatta meg a háziorvosom, hiába kértem a másik két érték vizsgálatát is, pedig szerintem így talán kizárható lett volna a hormonális alapú tünetegyüttes!

         

        Teljesen tanácstalan vagyok, hiába kérem a hormonvizsgálat elvégzését, a háziorvosom szerint csak pánik ez, meg szorongás, nyugodjak meg, nem kell kutatni a betegséget, túlreagálok mindent!

        De már annyira gyenge vagyok és szinte sehová sem tudok menni a tünetek miatt, hogy én mindenféleképpen szeretném tudni, mi is a bajom igazából!

         

        Segítő válaszát előre is köszönöm!

         

        Ilona

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, pánik témában

        Kedves Ilona!


        Igyekszem minden kérdésre, felvetésére válaszolni.
        1. a legfontosabb, hogy milyen jellegű tünetekkel indult a betegsége, és ezek hogyan alakultak a gyógyszeres próbálkozások során. Ugyanis felmerülhet a sikertelenségek mögött az is, hogy Önnek nem a hangulatjavítók a megfelelő gyógyszerek.
        Másik, ami a kivizsgálást illeti: amennyiben a betegség kezdeti tünetei nem utaltak hormonproblémára (minden endokrinológiai betegség összetett tünetegyüttessel leírható), akkor valóban elégséges a pajzsmirigyet ellenőrizni. Amennyiben a gyógyszer vált ki erre utaló tüneteket, már nem a mellékhatást kell vizsgálni, hanem szabadulni a kiváltó októl!

        2.  Xanaxról: valóban a gyógyszeralkalmazási előíratban szerepelnek ritka mellékhatásként hormonális, menstruációs problémák; ezt a gyakorlattal összevetve viszont nagyon ritkának mondható.(egyébként sokan kapnak/szednek évekig hasonló mennyiségben nyugtatót, de ezt csak akkor javasoljuk, ha amellett a pszichés panaszok múltak vagy javultak, és nem okoz mellékhatást)
        3. az első két pontra utalva azt a következtetést is levonhatjuk, hogy Ön nagyon érzékeny a gyógyszerekre (vajon ezt egyéb pl. belgyógyászati szereknél nem tapasztalta?), emiatt indokolt, hogy a pszichoterápiás lehetőségeket próbáljanak (ennek része pl. a reláxáció is), amiknek nincs mellékhatása. (Egyébként a Xanaxon kívül vannak még más feszültség- és szorongásoldók, ha ragaszkodik gyógyszerhez.) Az itt felsorolt kezelési lehetőségekről pszichiáterénél érdeklődhet.

        Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-20 14:50:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 12:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: