• Szétszórtság vagy betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Az elmúlt pár hétben azt vettem észre, hogy ha keresek valamit, pl ma a TV távirányítóját, nem "látom". tudtam, hogy a polcra raktam és kb 2szer végig is néztem, de azt nem találtam. Kimentem a másik szobába is keresni és csak mikor visszamentem vettem észre, hogy ott van. Sajnos sokszor előfordul, sok fajta dologgal(nem láttam a konyhaasztalon a sajtot, nem vettem észre az íróasztalon a gyógyszeres dobozom..) Fura, hogy csak azt nem érzékelem, amit keresek. Először azt hittem, hogy szétszórt és fáradt vagyok, de előfordult ilyen teljesen nyugodt napon is. Egyébként más, figyelmet és koncentrációt igénylő feladat nem jelent problémát.(pl tanulás,olvasás) Nem tudom mire vélni ezeket, lehet bármilyen egészségügyi probléma ennek hátterében, vagy tényleg csak szétszórt lennék? Előre is köszönöm:Swhite

        WEBBeteg szakértő válasza a szétszortság témában

        Tisztelt Kérdező!

        A válaszhoz tudni kellene, hogy ön férfi/nő, hány éves, milyen betegségei ismertek, milyen gyógyszereket szed (ugyebár gyógyszeres dobozt is említ).
        Különösen az életkor döntő, hiszen más megítélés alá esik a feledékenység
        35 és 75 éves korban. Viszont aláírása (Swithe) alapján inkább fiatalabb korosztályba gondolnám Önt.

        Fiatal korban a koncentrációzavar, stressz, alváshiány, fáradtság a leggyakoribb ok. De belgyógyászati betegségek, de szorongásos és depressziós kórképek része is lehet a feledékenység érzete. Az életkor előrehaladtával persze a demenciák, szellemi leépülés szerepe is egyre jobban előtérbe kerül, utóbbit műszeres vizsgálatokkal (pl. CT, Carotis
        UH) lehet megállapítani. Miután azonban azt írja, a tanulás és a valóban komoly kérdések nem jelentenek gondot, így ilyen tényleges leépülésre nem gondolnék, és miután más egyértelmű szervi tünetet nem ír, szerintem szimpla figyelmetlenség, otthoni rendetlenség, fáradtság állhat panaszai mögött. Úgy érzem, figyelmetlen eseteit egyre súlyosabb kétségbeeséssel élheti meg, ami lehet lassan egyfajta hipochondria is.
        Megjegyzem, ha esetleg szorongásoldó gyógyszert, vagy más álmosító hatású szert szed a kelleténél nagyobb adagban, ez is magyarázhatja a leírtakat.

        Mit tudok javasolni? Ha tartós és komoly problémának érzi a leírtakat, keressen fel pszichiátriai és neruológiai szakrendelést.

        Jó egészséget kívánva:

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-03 13:17:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: