• skizofrénia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! A párom paranoid skizofréniában szenved és nem hajlandó gyógyszert szedni. Már voltunk pszichológusnál felírta a ketileptet de nem hatott. Aztán próbálkoztunk 1 injekcióval,de az sem hatott. Többször már nem akar próbálkozni,mert úgy hiszi ő nem beteg. Ráadásul kényszercselekvések sorozata nyomasztja őt. ( pl: nem érhet hozzá semmihez a körme,könyöke vagy át kell lépnie mindenféle csíkot, vonalat a járdán otthon stb..) Főként a hanghallásai miatt csinálja ezeket. De szeretném megkérdezni,hogy hogy vegyem rá a kezelésre!? Nincs betegségbelátása és mindennemű segítségem elutasítja. A kényszercselekvéseire lenne vmi humánus megoldás, hogy abbahagyja????Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a skizofrénia témában

        Tisztelt Kérdező!

        De hát hogyan hasson a szegény Ketilept, ha a párja Önt idézve nem hajlandó gyógyszert szedni...? A schizophrenia elleni gyógyszerek tartós és folyamatos precíz gyógyszerszedést igényelnek, másként nincs hatás. A Ketilept jó gyógyszer, de csak ha beveszik, illetve az is kérdés, hogy mekkora a felírt dózis, mert ennél a szernél sajnos gyakran aluldozíroznak a kollégák, érdemi sch-s hatás csak olyan napi 800mg körül van.

        Az injekció feltehetően Risperdal Consta, vagy Haloperidol lehetett, de ezek is csak rendszeres ismétlődés esetén válnak hatásossá, egy injekció old meg semmit, maximum a terápia első lépése.

        A betegségtudat hiánya sajnos gyakori jelenség ilyen betegeknél, és ebből ered, hogy gyógyszert sem hajlandóak szedni, vagy ha ímmel-ámmal be is veszik, később kiköpik, vagy akár ki is hánytatják magukat, az orvos és a család pedig nem érti, hogy miért nincs javulás.

        A hanghallások és a leírt bizarr cselekedetek, plusz a gyógyszerszedés hiánya miatt egyetlen dolgot lehet tenni, be kell az illetőt átmenetileg kórházba fektetni, hogy megfelelő terápiával kijöhessen a psychosis-ból.
        Ebbe ő nyilván megint nem fog akarni belemenni, ezért valószínűleg mentőt kell hívni és beszállítatni, de a dolog mindeképpen szükséges, mert ezek az állapotok tartósan kezeletlenül hagyva visszafordíthatatlanná válnak, és akkor már nem marad más hátra, mint az elmeszociális otthon.
        Lehet, csak elírás, de ebben az esetben nem pszichológusra hanem pszichiáterre és gyógyszeres kezelésre van szükség. Ne habozzon hát, sorai alapján a helyzet rossz, konzultáljon pszichiáterével, és mihamarabb szállíttassák kórházba a beteget akár akarata ellenére is.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-01 11:11:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 09:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: