• ?Maradandó? alvászavar kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        19 éves kezelt hebefrén beteg vagyok, kb 4 éve kaptam először Remeront, akkor nagyon álmosnak és rosszul éreztem magam több hétig, emiatt leállították, azóta vannak az alvászavaraim, közben több évig szedtem mint antidepresszívumot(már nem álmosít, és nagyon hatásos), ha szedem el tudok aludni a beszedés után, kipihenten, de jelentősen változó időtartamú(5-12h) alvás után ébredek, és hat. De ha nem szedek semmi antidepresszívumot, vagy bármi más antidepresszívumot szedek helyette, akkor nem tudok elaludni, fáradt vagyok egész nap, ha alszok, hol 48 órát, hol 3-at, átlagosan kétnaponta, pedig volt, hogy kb 3 évig nem szedtem, de az alvászavar azóta sem javult, így függője vagyok többé-kevésbé. Okozhat-e ilyet a mirtazapin nevű hatóanyag, azaz visszafordíthatatlan alvászavart, és mit lehet vele tenni? Benzodiazepinekkel(hatásuk elégtelen) és altatókkal már próbáltuk, az altatók vagy hatástalanok(hibá fekszek mozdulatlanul órákig), vagy a magas dózis miatt több, mint másfél napra alvásra kényszerülök. Mi az Ön véleménye? Mert az én pszichiáterem nem tud mit mondani. Ha a leállítás lenne a véleménye, mit ajánl helyette, ami nem vált ki nálam impotenciát(az összes eddigi SSRI és SNRI kiváltotta).

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Tisztelt Kérdező!

        A hebefrénia a skizofrénia egy formája, ez nem depresszió. Innentől kezdve
        bizonytalan számomra az Ön által írt diagnózis, vagy pedig az, hogy az Ön
        esetében tényleg antidepresszívumra van-e szükség.
        A benzodiazepin hatástalansága hozzászokásra utalhat, ez nem jó jel, pláne
        nem 19 évesen. Van egy olyan érzésem, hogy Ön hajlamos a gyógyszereket az
        előírástól eltérő módon, saját elképzelései szerint szedni, ez nyugtatók,
        altatók esetén különösen káros, másfél nap alvás valószínűleg
        gyógyszertúladagolást takar.
        Csak azért mert rosszul alszik, nem biztos, hogy antidepresszívumot kell
        szednie, bár tény, hogy a mirtazapin hatóanyagnak van alvást segítő
        hatása. Sajnos a hebefrénia kapcsán más jellegű gyógyszerekre is szükség
        lehet.
        Mivel elég kusza a történet, amit leírt, én azt javaslom, hogy be kéne
        feküdnie kórházba, részben a diagnózis, részben a terápia beállítása
        céljából.

        Jó egészséget kívánva:

         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 22:04:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: