• Demencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dinya Doktor Úr! Már két alkalommal írtam Önnek és kaptam nagyon hasznos tanácsokat édesanyám betegségével kapcsolatban (Depresszió>Demencia címmen). A háziorvossal egyeztetve jelenleg az alábbi gyógyszereket szedi: Ziperid 0-0-1/2, Kemadrin 1/2-1/2-1/2, Nootropil 0-1-1, Tiapridal 1/2-1/2-1, Andaxin 2-2-5 (nyugatlanség esetén + 2 db-ot). Most jelenlegi tünetegyüttese okát szeretném megkérdezni, illetve azt, hogy tudok-e segíteni rajta. Tünetek: Térdhajlatban, alkarban, és lábujjak hajlatában (perifériás idegek táján) nagyon erős égető ézése van. Mindehhez remegés, ill. izomrángás párosul végtagjaiban. Nyugatató hatására 30-40 perc alatt múlik el, de közben kéri, hogy kenegessük, maszírozzuk, vizes borogatást tegyünk a hajlatokra. Ezeket csak abban a pillanatban érzi, amikor a bőrével találkozik 1 perc múlva mmár kéri az újat. Nagyon türelmetlen. Helyzetét állandóan változtatja. Felkel,remegve sétál, lefekszik, felöltözik, levetkőzik (mindenhez fizikai seítséget kér). Legszívesebben állandóan vetett ágyban feküdne. Korábban nappal méyen aludt, már felfekvése is kezdődött, most csak a nyugatók hatására alszik. Azt igényli, hogy valaki állandóan legyen mellette.Ez az állapot legalább olyan reménytelennek tűnik, mint az előző volt. Hálásan köszönöm válaszát: Dr. Szűts Gáborné

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió, demencia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Idős korban gyakori a Parkinson-kóros tünet, ez is lehet a jelzett
        remegés, de a Ziperid, Tiapridal mellékhatása is lehet. Szerintem ezt a
        két gyógyszert nem kéne egyszerre szedni. A Kemadrint sem érdemes felezni,
        2x1 vagy 3x1 tbl adagban próbálják meg szedni, kérdés, javul-e a panasz. A
        Nootropilt hagyják el. Nootropilt este különösen nem érdemes szedni, mert
        nem csekély felpörgető hatása miatt rontja az alvást, aki szedi is, csak
        reggel és délben vegye be, de előrehaladott demens betegeknél inkább csak
        hátrányait tapasztalom, lehet a leírt nyugtalanságnak is ez az oka az Önök
        esetében.
        Sajnos a demenciák esetében már nincs igazán jó megoldás, mert ahhoz az
        öregséget és a leépülést kéne megszüntetni, azt pedig ugye nem lehet...

        Jó egészséget kívánva:

        Tisztelt Kérdező!

        Idős korban gyakori a Parkinson-kóros tünet, ez is lehet a jelzett
        remegés, de a Ziperid, Tiapridal mellékhatása is lehet. Szerintem ezt a
        két gyógyszert nem kéne egyszerre szedni. A Kemadrint sem érdemes felezni,
        2x1 vagy 3x1 tbl adagban próbálják meg szedni, kérdés, javul-e a panasz. A
        Nootropilt hagyják el. Nootropilt este különösen nem érdemes szedni, mert
        nem csekély felpörgető hatása miatt rontja az alvást, aki szedi is, csak
        reggel és délben vegye be, de előrehaladott demens betegeknél inkább csak
        hátrányait tapasztalom, lehet a leírt nyugtalanságnak is ez az oka az Önök
        esetében.
        Sajnos a demenciák esetében már nincs igazán jó megoldás, mert ahhoz az
        öregséget és a leépülést kéne megszüntetni, azt pedig ugye nem lehet...

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 21:42:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 09:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: