• Alzheimer-kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy

        A nagyapám 78 éves, és Alzheimer-kórban szenved. A tünetei egyre erősödnek, és sűrűsödnek. A nagyanyám nagyobbrészt egyedül ápolja, a család sajnos nem tud állandóan mellettük lenni. A tünetek közé tartozik, a szorongás, feledékenység, átmeneti elmezavarok, téveszmék. (Pl. attól fél hogy betörnek a hegyen a pincében, vagy azt hiszi hogy elfelejtette bezárni az ajtót, és nem lehet megnyugtatni.) stb. A hozzátartozóit felismeri, még nem annyira előrehaladott az állapota. Az orvos egy "Ebixa" és "Notropil" nevű gyógyszert írt fel neki. Amikor a tünetei kezdődetek, néhány napig kórházban is kezelték, majd közölték, hogy az állapta már nem fog javulni, és miután felírták a gyógyszereket, hazaküldték. Sajnos mostanában egyre gyakrabban jönnek rá a fentebb leírtakhoz hasonló téveszmék, amik fejfájással (azt mondja zúg a feje) járnak, erősödik a szorongás, nem tud nyugton maradni, csapkolódik, fel alá jár a szobában. Nagyon fél az orvostól, és kórháztól. Már orvost is hívtunk hozzá, de csak fájdalomcsillapítót adott neki. Ami nem hatott. A kérdésem az lenne, hogy milyen gyógyszerrel, vagy házi készítménnyel lehetne gyors, és hatékony segítséget adni neki, hasonló rohamok esetében.

        Köszönettel:
        Kovács Zsolt

        WEBBeteg szakértő válasza a Alzheimer-kór témában

        Tisztelt Kérdező!

        Szerintem a Nootropilt ne adják neki tovább, zavart periódusokat okozhat
        leépült betegeknél, ill. ha már ilyen periódusok jelentkeznek, akkor ez a
        szer csak ezek gyakoriságát fokozza.
        Nyugtalanság, rendszeressé váló zavart epizódok esetén pszichiátriai
        terápiája módosítandó, keressék fel orvosukat, tünetileg nyugtató hatású
        (Andaxin, Tiapridal) szerek lesznek szükségesek. Sajnos túl sokat tenni
        nem lehet, az Alzeheimer-kór alapvetően nem gyógyítható betegség, és egyre
        több odafigyelést, ápolást, felügyeletet igényel egy ilyen beteg.
        Ellenőrizzék rendszeresen a beteg vérnyomását, annak ingadozása is okozhat
        zavartságot!

        Üdvözlettel:

        Dr. Dinya Zoltán

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 21:35:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 07:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: