• Félelem érzet - émelygés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Már régóta gyötör egy betegség, a betegség első tünete munkahelyen jelentkezett reggelizés közben. Hányingerem volt, öklendeztem, és nagyon féltem, hogy mitől azt nem tudom sajnos elmondani mert nem tudom a kiváltó okot, de ilyen pánik szerű érzés fogott el, azonnal telefonáltam a főnökömnek hogy valaki váltson le mert nem tudok ott maradni. Azóta rendszeresen rosszul vagyok étkezés után, nem merek menni sehova, mert attól tartok hogy ott jön rám a rosszullét. Édesapám születésem előtt büntetés végrehajtás-nál dolgozott, neki voltak gondjai az idegrendszerével, s ezért le is szerelt, elképzelhető az, hogy tőle örököltem valamit. Őt is gyötörték hasonló tünetek, gyógyszerekkel és relaxálással megoldották a gondot. A rosszullétek enyhülnek ha böfögök. Ezeket a rosszulléteket erős szívdobogás is kíséri, amit pedig ez a pánik szerű érzés. Hason fekve , és arra koncentrálva, hogy megnyugodjak, a tünetek lassan 1-2 óra alatt elmúlnak és utána semmi bajom. Keveset mozgok mert számítógép előtt ülök elég sokat a munkám és hobbim miatt, de szerintem ez nem feltétlenül ok a betegségemre. A háziorvosom gyomortükrözést javasolt amire nem vagyok hajlandó elmenni, mert pusztán a gondolat hogy csövet kell lenyelni borzasztó. A gyomorszáj körül ahol a bordák kezdődnek, középen szemmel jól látható lüktetés jelentkezik a rosszullétekkel egy időben. Gondoltam gyomorfekélyre is, ezért a dohányzást már 3 hónapja abbahagytam, de a tünetek nem múlnak. A tippeket/tanácsokat előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a félelem, szorongás témában

        Kedves Levélíró!

        A levél végével kezdeném, vagyis nem tudom pontosan, hogy milyen tippet adhatnék,ill. milyen tanácsot vár. Talán az a kérdés, hogy mi ez a betegség? és/vagy az, hogy hogyan kéne kivizsgáltatni ill. kezelni? Leveléből az tűnik ki, hogy hajlamosabb ezt "idegi" (vagyis pszichés) eredetűnek vélni, és talán emiatt zárkózik el a testi kivizsgálástól. Jelenlegi gyakorlat szerint ha testi tünete van valakinek, akkor az azzal kapcsolatos szerv vizsgálatát javasolja családorvosa. (itt is fontos, hogy a családban milyen betegségek fordultak elő!) Ha ez negatív eredménnyel jár, és itt pl. a gyomorgyógyszerek (próbálta-e?) nem enyhítik a tüneteket, akkor alapvetően pszichés eredetűnek tartjuk.

        És itt léphet be a pszichiáter, aki a lentebb leírt betegségtörténetet (kérdésekkel) pontosítva meg tudná határozni, hogy miféle szorongásos kórkép gyötri. Elképzelhető, hogy a családban bevált pszichés gyógymód Önnek is segítene. Kérdezem (mert nem derül ki): próbálta már a relaxációt, vagy valamilyen pszichiátriai gyógyszert?
        Amennyiben a megérzése inkább a pszichés irányt erősíti meg (a levele is ezt bizonygatja), megteheti, hogy előbb a pszichiátriai vizsgálatnak és gyógymódnak "veti alá magát". Úgy gondolom, az Ön kezében van a megoldás és főként a kezdeményezés kulcsa, hogy problémája megoldásáért tegyen. De ehhez on-line csak vezérfonalat tudunk adni.. 

        dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-16 22:54:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: