• szegyenloseg

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorno

        En egy 20 eves lany vagyok,aki nagyon szegyenlos,probalom lekuzdeni es nyitotabb lenni az emberek fele de nem megy.A volt bartomtol is megkaptam h nem fogok ervenyesulni az eletbe ha nem valtozok.kerem szepen segitsen!mit tegyek?hogy tudjak valtozni?hogyan ismerkedjek?es hogy legyek nyitott masokkal szemben?

        Elore is koszonom!

        tunde

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológiai probléma témában

        Kedves Tünde!

        Azt, hogy mindezen hogyan lehet változtatni, sokban függ attól, hogy miért alakultak ki, mi hozta létre az Ön által leírtakat. Azt gondolom, mindenképpen fontos volna foglalkoznia azzal, hogy mi is az, ami miatt tart az emberektől, és hogy hogyan tudja erősíteni az önbizalmát. Az önbizalom első fontos lépése az önismeret és önmagunk szeretetének a képessége. Ebben tudnak segíteni különböző könyvek, melyek az ön- és emberismerettel foglalkoznak, illetve az önismereti csoportok és a pszichológusi segítség is hatékony és eredményes útjai az önbizalom fejlesztésének. Azt, hogy mit lehet tenni ellene, nagyban attól függ, hogy miért, hogyan alakult ki. De amit addig is tehet: figyelje meg az adott, stresszkeltő helyzetben keletkező gondolatait, érzéseit, akár le is írhatja őket. A fejünkben kavargó gondolatok között domináns szerepet kaphatnak saját tévhiteink, hogy mások lenéznek minket, elítélnek, kinevetnek. A legtöbb esetben az önbizalomhiányból fakadó szégyenérzet produkálja a problémát. Ezekről az elgondolásainkról sokszor már akkor bebizonyosodnak, hogy tévesek, amikor sikerül őket tetten érnünk, megfogalmaznunk - talán mások nem is olyan kritikusak velünk szemben, mint ahogyan mi gondoltuk.  Ezért azt javaslom, figyelje meg, mi történik egy ilyen társas helyzetben, mi minden kavarog a fejében, és van-e ezek között olyan, ami talán csak egy régi berögződés, és ma már nem állja meg a helyét! Hosszabb távon azonban mindenképpen érdemes volna pszichológus, vagy más lelki segítséggel foglalkozó szakember segítségét kérnie az önismereti folyamat támogatására!

        Minden jót kívánok!


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-04-02 13:32:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: