• Meggyógyulok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 5 éve puffadásos tünetekkel jelentkeztem orvosomnál. Teljeskörű kivizsgálásom megtörtént. Minden negativ, szervi eltérés nincs.Diszpepsziát állapitottak meg, refluxal, hiatus herniával.Kaptam PPI-t, többet is, és nem használt. A végén már csak cerucal gyógyszert kaptam, ami teljesen jó lett. Amikor abba hagytam, előjöttek a panaszok. 2 hete pszihológushoz küldtek, mert elég stresszes szorongásos vagyok. Kaptam medazepam Q-t. A cerucalt is felirta a háziorvosom, teljesen panaszmentes vagyok. Sajnos maszek pszihologust nem tudok fizetni, ahol voltam, és felirta a gyógyszert nem mondott semmit, hogy meddig szedjem a medazepamot.A papiromra azt irta, hogy fél év múlva kontroll. A kérdésem a következő: meddig szedhetem a medazepamot? És ha abba hagyom, akkor újra előjönnek a panaszaim? Már most előre félek ettől. Van ebből kiút, és gyógyitható vagyok? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux, szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A reflux és a hiatus hernia, azért nem negatív eredmények... Sajnos a
        szorongásos panaszokkal összefüggenek a gyomorproblémák, egymást okozzák
        és fokozzák kis túlzással. A Medazepamot nem tartom jó ötletnek, egyetlen
        előnye, hogy pszichiáter szakorvos nélkül, csak a háziorvos által is
        felírhatók, mert nincs rajtuk emelt szintű támogatottság. Egyebekben
        korszerűtlen szer, ha már szorongásoldót kell szednie, inkább
        Frontin-Xanax vagy Rivotrilt szedjen. Mindezt meddig? A lehető legrövidebb
        ideig, mert minden (!) szorongásoldóhoz hozzászokás alakulhat ki
        több-kevesebb idővel. Itt persze ne 1-2 hónapra gondoljon, de mondjuk ha
        2-3 évig szed ilyesmit, már biztosan nehezebb lenne abbahagyni. A
        szorongásoldó csak átmeneti terápiára szolgál, áthidal valamilyen nehéz
        időszakot, nem folyamatos szedésre szolgál, bár sajnos sokan igen hibás
        életmódszerűen szedik. Ön ne tartozzon közéjük!
        Kiújulhatnak-e később a panaszai? Ha nem találja meg az okát, és nem tudja
        megszüntetni azt, akkor sajnos igen. A szorongásos tünetek valaminek csak
        a következményei, a gyógyszer pedig ezt nem oldja ezt meg önmagában, csak
        tüneteileg jelent támogatást. Az okok keresében a pszichoterápia hasznos
        segítség tudna lenni.

        Jó egészséget kívánva:

         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-23 23:49:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 18:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: