• Pajzsmirigy - pánik betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2000 óta vagyok pajzsmirigy beteg, előszőr hyperthireózissal kezeltek, rádió-jód kapszulát is kaptam, najd átestem a másik oldalra, és hypothyreózisos lettem. Azóta, sikerűlt a normál értékek közé szorítani, de azon belűl ingadozom. Jelenleg 125 mg Letroxot szedek. De a határok közti ingadozást igencsak megérzem. 2004- ben furcsa rosszúlléteim lettek, ( pszychiátrián dolgozom) és egyik doktornőnknek elmeséltem, mire kérdések alapján megállapította, hogy pánik betegségem van, ami nálam inkább a hypochondriára korlátozódik. Akkor elkezdtem szedni Zoloftot, s két évig nem is voltak problémák, bár a rohamoktól való félelem megmaradt. Két évvel ezelőtt ismét előjöttek, akkor először Medozepam Q, majd azt abbahagytam, és egy éve napi 3 szor 0,5 mg Xanaxot is szedek. Állapotom változó. Pszichológushoz is járok. Életvitelem normálisnak mondható, a jelenlegi körülményekhez képest. A munkámat teljes mértékben ellátom, viszont a betegségektől: hypertónia, és ennek következményei, a mai napig léteznek. Azt szeretném tudni, milyen összefüggésben van a két betegségem egymással, valaha is megszabadúlhatok-e a pánikbetegségemtől, s mennyi ideig szedhetem a gyógyszereket? Jelenleg kénytelen voltam Serliftre váltani, de mint minden más gyógyszernek, ennek is félek a mellékhatásától, hogy más mint a Zoloft. Nem szeretem a gyógyszereket, s algopirinen kívűl nem is szedek mást. 30 kilót hiztam, amikor hypothireózisos lettem, s ezt szépen tartom is.A fáradtság mennyire befolyásolja ezeket a betegségeket? Az időváltozások és a frontok megérzéseim szerint mostanában hatással vannak a tünetekre. Bár pánik - rohamom már nagyon rég nem volt, és és a pszichoterápia és autogén tréning segítségével a félelmeimet is jól kordáben tartom, de nagyon szertnék megszabadúlni , és a gyógyszereket is szertném abbahagyni. Mit tehetnék? Előre is köszönöm a segítséget.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy, szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A pajzsmirigy bizonyos betegségei ("túlműködés") és szorongásos kórképek
        között komoly összefüggés lehet, ez esetben a pszichés tünet megoldása a
        belgyógyász eredményes munkáját is igényli. A fáradékonyság,
        testsúlygyarapodás ugyancsak lehet pajzsmirigy eredetű, bár ez inkább
        alulműködésre utal.
        A Zoloft és a Serlift két azonos gyógyszer, egymás generikumai, más-más
        néven, de pont ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák. Az eredeti amerikai
        gyógyszer, a Zoloft tabletta támogatottsága a közelmúltban államilag
        megszűnt.
        A Medazepam és a Xanax szorongásoldók, ne kombinálja őket, mindkettőhöz
        hozzá lehet szokni, jelenleg Xanax-ból elég sokat szed.
        Véleményem szerint a gyógyszert tartósan panaszmentes állapotban hagyja
        abba, a szedett dózis lassú és fokozatos csökkentésével. Soraiból azonban
        úgy tűnik, nem teljesen tünetmentes, így egyelőre türelem, és rendszeres
        konzultáció orvosaival, amit javasolni tudok. Gyógyszeres terápia idő
        előtti elhagyása esetén komoly a visszaesés kockázata.

        Jó egészséget kívánva:

         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-13 23:15:16; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: