• Alvászavar - Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Éjszakánként 4-szer, 5-ször felébredek. A háziorvosom felírt nekem Rivotril 0.5-ös tablettát, de semmit sem használ! Az ismerőseim is tudnak az alvászavaromról, tanácsukra megpróbáltam más gyógyszert, a Xanax 0.25-öst, először felet, utána egészet, semmi hatás. Most 3 szemet szedek, így sem teljes az alvásom de elviselhetőbb. Az a kérdésem, hogy kihez lehetne fordulni a javulásom érdekében, mert azt hiszem, a Háziorvosom nem teljesen értette meg a panaszaimat, a betegségeimet. Tisztelettel: K. István

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az alvászavar összetett kérdés. Szervi, pszichés és környezeti okai lehetnek. Férfiaknál gyakori probléma például az alvási apnoe syndroma, aminek látványos jele a horkolás. Ez egy vizsgálható és kezelhető betegség, foglalkozni pedig fontos vele, mert további betegségek, pl. korai elbutulás forrása lehet.
        Pszichés okok közé tartozhat például a szorongásos, depressziós állapotok. Környezeti ok lehet a nem megfelelő ágy, zaj, zavaró beszűrődő fények vagy éppen a horkoló hálótárs is.
        Ok tehát sok és sokféle lehet, ezek kivizsgálásával speciális alvás szakrendelések foglalkoznak, javaslom egy ilyen felkeresését. Xanax vagy Rivotril szedése nem a legjobb, mondhatnám túl egyszerű megoldás, önmagában nem is szokott megoldani semmit. De ha már Xanax, javaslom a
        Xanax SR változatát este 0.5 vagy 1mg adagban, mely egy hosszabb hatású változat, és jobban tudja az átalvást segíteni. Elalváshoz a Stilnox, Imovane, Gerodorm megfelelőbb. További gyógyszeres lehetőség, hogy most jelenik meg éppen a Circadin 2 mg retard tabletta nevü vadonatúj készítmény, speciálisan alvászavarok kezelésére, személyes tapasztalataim
        még nincsenek vele, de a róla írtak nagyon ígéretesek.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-10 22:42:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 12:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: